Uuringust on selgunud, et võimalik Covid-19 vaktsiin on ohutu ning tõhus

PM Tervis
Copy
Võimalikku vaktsiini tuleb tagada suures koguses.
Võimalikku vaktsiini tuleb tagada suures koguses. Foto: Shutterstock

Hiina teadlased katsetasid võimalikku Covid-19 vaktsiini ning esialgsetest tulemustest on selgunud, et vaktsiini toimel tekib organismis immuunkaitse vaid 14 päeva jooksul, vahendab Medical Daily.

Uuringu esimeses etapis selgitati välja, kas vaktsiin on inimestele ohutu ning milline peaks olema vaktsiini doos. Katses osales 108 tervet täiskasvanut, kes jaotati kolme rühma ning iga rühm sai erineva doosi vaktsiini. Tulemustest selgus, et kõik kolm doosi andsid inimestele 14 päeva jooksul immuunkaitse. 28 päeva jooksul inimestel kõrvaltoimeid ei tekkinud.

Uuringu tulemused avaldati väljaandes The Lancet ning teadlaste hinnangul on vaktsiin ohutu ning aitab viiruse vastu võidelda. Vaktsiin vajab edasist uurimist, sest esialgsetes katsetes osalenud inimeste hulk oli väike ning enne võimaliku vaktsiini kasutusele jõudmist tuleb selle toimet pikema aja vältel uurida. 

Teadlased hoiatavad, et koroonaviiruse vaktsiini väljatöötamine on raske ning esialgsete tulemuste põhjal ei saa olla kindel, et vaktsiin pakub Covid-19 eest täielikku kaitset. Katsete tulemused on küll positiivsed, kuid universaalse vaktsiini väljatöötamisest ollakse veel kaugel.

Järgmises etapis katsetavad teadlased vaktsiini Wuhanis 500 terve inimese peal, et selgitada välja, kas vaktsiin põhjustab kuue kuu jooksul negatiivseid kõrvaltoimeid. Katses osalejate hulgas on ka üle 60-aastaseid ehk koroonaviiruse riskigruppi kuuluvaid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles