Laboriarst selgitab, millistele küsimustele koroonaviiruse kiirtest ei vasta (2)

PM Tervis
Copy
Kiirtest tuvastamaks limaskestalt võetud prooviga narkoainete tarvitamist. Narkotest
Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Kiirtest tuvastamaks limaskestalt võetud prooviga narkoainete tarvitamist. Narkotest Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks

Antikehade kiirtesti enda peal katsetav inimene peab kindlasti olema teadlik sellest, mida ta selle testiga teada ei saa, kirjutab Põhja-Eesti regionaalhaigla laboratooriumi juhataja Marge Kütt.

Meeles tuleks pidada, et rahvusvahelised tervishoiuorganisatsioonid ei soovita kiirteste diagnoosimiseks üksikindiviidi tasemel, pigem rahvastiku-uuringutes, kirjutab Med24.

Kui inimene tunneb end haigena, kas kiirtestiga saab teada, kas selle põhjuseks võiks olla koroonaviirus? Kütt ütleb, et sellele küsimusele kiirtest ei vasta. Sellele vastab ainult reaalaja PCR uuring ninakaapest või kurgust.

Kui Covid-19 on läbi põetud ja diagnoositud, kas siis antikehade olemasolu kinnitab, et nüüd on olemas immuunsus ja rohkem ohtu haigestuda ei ole? Käesolevaga ei ole Küti sõnutsi tõenduspõhist teadmist, kas haiguse põdemise järgselt tekib immuunsus, ja kui tekibki, siis kui kaua see püsib. 

Kui ei ole olnud haige, kas test annab kinnitust, kui Covid-19 on haigusnähtudeta läbi põetud? Ka selles valdkonnas teadusuuringud alles käivad ja ilma haigusnähtudeta põdemise võimaluse kohta ühtne seisukoht puudub. Kiirtestid annavad Küti sõnul laboritestidest sagedamini valepositiivseid ja ka valenegatiivseid tulemusi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles