Seentest saadud listeeria nõudis USA-s neli elu

PM Tervis
Copy
Enoki seened
Enoki seened Foto: Shutterstock

Enoki seened on seotud nelja surmajuhtumi ja 31 hospitaliseerimisega, teatasid USA haiguste tõrje ja ennetamise keskused.

Kaks surma leidsid aset Californias, üks surm nii Hawaiil kui New Jerseys, vahendab CNN. Samuti kinnitati seente tarbimisel saadud listeeriast tekkinud kuus rasedusprobleemidega seotud juhtumit, millest kaks lõppesid raseduse katkemisega.

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste andmeil oli tegu mitmeastmelise listeeriapuhanguga, mis nüüd arvatakse olevat möödas.

Uurimise käigus leiti, et seeni müüsid H&C Food, Guan's Mushroom ja Sun Hong Foods. Seened tarnis neile Korea ettevõte Green ja neid müüdi ajavahemikul 23. november 2016 ja 13. detsember 2019.

Tõenäoliselt on haiguspuhangu allikaks Korea ettevõte Green. USA toidu- ja ravimiamet tegi aprillis ettevõttele impordihoiatuse ning H&C Foods korjas müügilt ettevõtte tarnitud seened.

Korea toidu- ja ravimiohutuse ministeerium oli samuti leidnud listeeriat enoki seentest, mida tootsid kaks selle riigi firmat.

Listeeriabakterid võivad ellu jääda madalatel temperatuuridel ja võivad levida ka teistele pindadele ja toidule.

Listerioosi sümptomid ilmnevad tavaliselt alles umbes nädala kuni nelja nädala jooksul pärast seda, kui keegi on saastunud toitu söönud. Mõned inimesed on teatanud sümptomitest isegi 70 päeva pärast bakteritega kokku puutumist.

Sümptomiteks on peavalu, jäik kael, tasakaalukaotus, segasus, valud ja palavik. Rasedatel tekivad tavaliselt ainult palavik ja muud gripilaadsed sümptomid, kuid listerioosinakkus võib põhjustada raseduse katkemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles