Päästeliit: ettevaatust tule, alkoholi ja viirusega!

PM Tervis
Copy
Jaanipühade ajal tuleb olla ettevaatlik alkoholi ja viirustega.
Jaanipühade ajal tuleb olla ettevaatlik alkoholi ja viirustega. Foto: Shutterstock

Igal aastal saavad Eesti päästjad jaanipühade ajal hulga väljakutseid, mis on seotud tulega hooletu ümberkäimise ja alkoholi kuritarvitamise tagajärjel tekkinud õnnetustega. Kindlustusseltsid tegelevad jaanipäevajärgselt mitmete tuleõnnetustest või ettevaatamatusest tingitud kahjudega. Juhtumite kulud võivad halvemal juhul ulatuda kümnete tuhandete või lausa saja tuhande euro piiresse. 

Selleks, et jaanipühad mööduks võimalikult turvaliselt, kutsuvad Päästeliit ja ERGO kindlustus eestimaalasi üles säilitama kainet mõistust tule tegemisel ja pidutsemisel ning arvestama jätkuva koroonaohuga.

«Viimastel nädalatel inimeste käitumist jälgides tundub, et koroonaoht oleks justkui möödas, kuigi tegelikult see nii ei ole. Siiras soovitus on tähistada jaanipäeva seekord väiksemas pere- või sõprade ringis. Oluline on teha endale selgeks ohutu lõkketegemise põhitõed ning olla pidutsevate kaaslaste mõistusehääleks,» ütles Päästeliidu juhatuse esimees Piia Kallas.

ERGO kindlustuse hinnangul teeb erinevatest õnnetusjuhtumitest rahaliselt kõige enam kahju jätkuvalt tuli - tuleõnnetuste arv moodustab kõigist kahjujuhtumitest küll vaid 2 protsenti, kuid rahaliselt moodustab selliste kahjude hüvitamine 25 protsenti.

«Meenub juhtum, kus põlema läinud grillist liikus tuli tugeva tuulega kiirelt edasi elumajja. Tulekahju tagajärjel kahjustatud hoone vajas põhjalikku remonti, mistõttu juhtumi kogukulud, lisaks pereliikmete emotsionaalsele kahjule ulatusid 70 000 euroni,» kirjeldas ERGO kindlustuse kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts, kuidas väiksest tulekoldest on alguse saanud ulatuslik tulekahju.

Kuigi õnnetusi pole alati võimalik ära hoida, saab igaüks teha endast oleneva, et neid ennetada. Päästeliit ja ERGO toovad välja 10 kasulikku soovitust ohutuks jaanipeoks ja alanud suveks.

  1. Hoia distantsi nii avalikul jaanitulel kui suuremal koduaias toimuval kokkusaamisel.
  2. Leppige seltskonnas kokku, kes on see, kes vastutab teie hulgast jaanitule ja -peo ohutuse eest: jälgib, et lõkke tegemine ja grillimine oleks ohutu, inimesed peaksid piiri alkoholiga ning ei koguneks väga suure grupina ühte kohta istuma.
  3. Alla 1-meetrine lõke peab olema hoonetest vähemalt 8 meetri kaugusel, suurem lõke aga vähemalt 15 meetri kaugusel.
  4. Kui teed lõket metsas, siis vaid selleks ettenähtud ja ettevalmistatud kohas. Muul juhul jälgi, et lõke jääks metsast vähemalt 20 meetri kaugusele.
  5. Lõket tee mittesüttival pinnal. Piira see valli või kividega ning puhasta lõkke ümbrus vähemalt poole meetri ulatuses.
  6. Lõke süüta vaid tuulevaikse ilmaga ja jälgi, et sädemed ei langeks hoonetele. Et lõkke tegemine oleks ohutu, peaks tuulekiirus jääma alla 5,4 m/s.
  7. Hea ja ohutu jaanilõkke tegemisel kasuta vaid puhast puitu.
  8. Ära jäta lõket järelevalveta. Hoia läheduses ca 10 liitrit vett või kuuekilone tulekustuti.
  9. Lõpuks lase lõkkel täielikult ära põleda või kustuta kolle veega.
  10. Kui soovid grillida, siis tee seda vähemalt 5 meetri kaugusel hoonetest.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles