Ämmaemand selgitab, kuidas beebi eest suvel hoolt kanda

PM Tervis
Copy
Beebid vajavad kaitset nii päikese kui putukate eest.
Beebid vajavad kaitset nii päikese kui putukate eest. Foto: Shutterstock

Suvised ilusad ja soojad ilmad toovad rõõmu nii lastele kui lastevanematele, kuid suve tulekuga kaasnevad teatud ohud, millega tuleb arvestada eriti just väikelaste ja beebide puhul. Ämmaemand Kadri Mahlapuu selgitab, millised on suurimad suvised ohud beebidele ning kuidas neid ennetada.

Koos soojade ilmadega suureneb beebide ülekuumenemise oht. Seetõttu räägitakse palju sellest, kuidas päikeselise ilmaga ei tohiks imikut jätta seisvasse autosse, kuid igal aastal tuleb siiski meediasse uudis, kuidas mõni beebi on ikka ülekuumenemise tõttu haiglasse sattunud.

Vähem räägitakse aga sellest, mida peaks silmas pidama beebi vankris sõidutamise puhul. Linnapildis ja ka rannas on näha vankrites magavaid imikuid, kelle vankrisuue on kaetud teki või muu katva vahendiga, et summutada helisid või kaitsta beebit päikese eest. Tegelikkuses on see ohtlik, sest vankrist saab nii üsna kiirelt kasvuhoone ning imik ei oska anda märku sellest, et palavus talle liiga teeb, pigem muutub ta uimaseks ja loiuks.

Juba iseseisvalt roomavate ja liikuvate beebid, kellele on huvitav ja uus kogu ümbritsev maailm, panevad tihti valimatult asju suhu. Seega tuleb kindlasti veenduda, et beebi lähiümbrus oleks puhas ning seal ei leiduks esemeid, mis võivad beebile ohtlikud olla. Ema pilk on küll pidevalt lapsel, kuid lapsed võivad olla väga kiired ja leiavad alati just õige hetke, mil märkamatult  midagi sobimatut suhu sokutada. Samuti peab äärmiselt ettevaatlik olema veekogude ääres, kus ei tohiks lapselt pilku pöörata isegi sekundiks. On olemas mitmeid abivahendeid, millega saab edukalt ujutada ka päris väikeseid lapsi, kuid need võivad anda võlts turvatunde. Isegi koduste basseinide puhul, kus on vett vaid hüppeliigeseni ning beebi on sellises vanuses, et suudab iseseisvalt istuda, tuleb arvestada võimalusega, et laps kaotab tasakaalu ning kukub.

Ilusate ilmadega avastavad mitmed pered batuudid ja beebidega juhtub batuutide tõttu palju õnnetusi, kui vanemad asetavad batuudile istuva või lamava beebi ning hakkavad siis tema lõbustamiseks ise hüppama.

Kevadel ärkavad ka puugid, kellele on murul askeldav laps heaks saagiks. Kindlasti peaks pärast õues viibimist lapse keha üle kontrollima, erilist tähelepanu tuleb pöörata nahavoldikeste vahelistele aladele, sest pisemad puugid peituvad sageli just sinna.

Kui kaua tohivad beebid viibida päikese käes?

Alla kuue kuuseid lapsi võiks erinevate päikesekaitsekreemide kasutamise asemel pigem otsese päikese eest varjul hoida. Beebi organism ei tooda veel melaniini, mis kaitseks nahka päikesepõletuse eest ja seega on nende nahk äärmiselt tundlik UV-kiirguse suhtes ning põletuse oht on väga suur. Üldiselt kehtib see soovitus terve esimese eluaasta jooksul. Eriti salakaval on kevadine päike, mis paitab jahedama ilma korral mõnusalt põski, kuid võib märkamatult beebi nahale põletuse tekitada. Selles vanuses beebiga võiks mängimiseks leida varjulise koha. Ka rannas tuleks kaasa võtta päikesevari või istuda mõne puu varju, et beebit liigse päikesevalguse eest kaitsta.

Tänapäeval on beebi naha kaitseks olemas ka väga head spetsiaalsed UV-kaitsega riided. Beebi pea peaks katma spetsiaalse UV-kaitsega mütsiga või mõne õhulise peakattega. Jälgima peaks seda, et peakate ei oleks väga paks ning ei ajaks last liialt higistama. Üks kindel viis kontrollida, kas beebil on liiga palav, on katsuda kaelavolti. Kui kaelavolt on niiske ja kuum, on tegelikult imiku jaoks juba liiga palav ja last tasuks jahutada. Liigne kuumus tekitab kiirelt ka vedelikupuudust ja seetõttu peaks lapsevanem jälgima, et beebi saaks piisavalt vedelikku. Kuna nii pisike laps seda ise küsida ei oska, siis kindlasti tuleb lapsevanemal talle tihti juua pakkuda. Alla kuue kuustele rinnapiimal olevatele lastele ei ole vaja pakkuda lisaks vett, pigem võib pakkuda tihedamini rinda, sest rinnapiim on talle nii söögi kui ka joogi eest. Piimasegul olevate laste puhul võib toidukordade vahel pakkuda alates neljandast elukuust lisaks ka vett. Erinevalt rinnapiimast on piimasegu puhul tegemist toiduga ja seda ei pakuta lapsele janu kustutamiseks. Kindlasti ei tohi unustada vanemate beebide puhul seda, et lapsele joogiks ja janu kustutamiseks on mõeldud ainult vesi, mitte mahlad või mehud.

Vankrisse magama pannes tuleb pidada silmas seda, et kookonis ei oleks tuult ning pidada meeles, et madratsid ajavad beebisid tihti higistama ja seepärast võiks lapse riietus olla õhuline. Kui muidu on müts kaitseks päikese eest, siis vankris lapse pähe päike ei paista ning mütsi kandma ei pea. Vankri kaarvari tuleks tõmmata võimalikult madalale ja vanker katta vaid putukavõrguga ning jälgida, et vankrile ei paistaks pikalt peale otsene päike. Kuumadel suvepäevadel võiks vältida päikese käes olemist 11-15 vahel, mil UV-kiirgus ja õhutemperatuur on kõige ohtlikumad.

Millised päikesekaitsevahendid on beebidele ohutud?

Müügil on küll palju spetsiaalseid UV-kiirguse eest kaitsevaid riideid, mis beebi keha kaitsevad ja kreemi vajavad üldjuhul vaid kohad, mis on riiete alt väljas. Beebidele mõeldud tooteid võiks osta kas apteegist või mõnest looduspoest ja kindlasti peaks kasutama vaid spetsiaalselt beebidele mõeldud kreeme ja õlisid. Mida vähem on tootes erinevaid lisa-aineid ja kemikaale, seda turvalisem on see beebi tundlikule nahale. Arvestada tuleb sellega, et beebide sõrmed ja rusikad käivad tihti suhu ja seetõttu ei saa vältida antud toote sattumist organismi. Täiskasvanutele mõeldud tooted üldjuhul beebidele ei sobi. Internetis leidub soovitusi ka igasuguste koduste vahendite jaoks, aga panen südamele, et kindlasti peaks olema need vahendid teaduslikult testitud, sest muidu võib neist olla rohkem kahju kui kasu.

Kuidas kaitsta beebit tülikate putukate eest?

Putukahammustused võivad imiku nahale tekitada üsna tugeva reaktsiooni. Putukahammustuse järel tekkinud punnid võivad olla suured ning tekitada lapsele palju ebamugavust. Kahjuks ei saa kõiki putukaid beebist eemal hoida ning mitmed kaitsevahendid ei näi isegi mitte toimivat. Kõige parem kaitse on hästi õhku läbilaskev putukavõrk, mille võiks asetada vankrile. Ka riided kaitsevad hästi ning heledatelt toonidelt on putukad lapsevanemale paremini nähtavad. Murul mängides võiks samuti lapsele heledat värvi teki alla panna, et teda puukide eest kaitsta. Murul tuleb kindlasti jälgida ka mesilasi ja herilasi. Peale selle, et nende nõelamine on valus, võib beebil tekkida allergiline reaktsioon. Kui mesilane või herilane nõelab beebit näkku või suhu, tuleks kiiresti arstile pöörduda. Kui beebit nõelatakse mujale, tuleb nõel eemaldada, piirkonda jahutada ning jälgida.

Tõrjevahendite osas tuleb katsetamise käigus leida beebile sobiv variant. On vahendeid, mis ühe lapse puhul toimivad ja teise puhul mitte. Kindlasti ei tohi kasutada täiskasvanutele mõeldud putukatõrjevahendeid, sest need on beebi jaoks liiga mürgised, samuti ei ole kõik lastele mõeldud vahendid mõeldud ka beebidele kasutamiseks. Esimese asjana peab lugema läbi kasutusjuhendi, et saada teada, kuhu tohib vahendit pihustada. On variante, mida tohib kasutada otse nahal, kuid mitmeid vahendeid tohib kasutada vaid riietel. Kindlasti ei tohiks beebile vahendit otse näkku pihustada, olgu see looduslik või mitte. Enne tuleks määrida vahend oma kätele ja seejärel see ettevaatlikult lapse näole kanda. Iga vahendit tuleks enne kasutamist beebi nahal testida, et teha kindlaks, et beebil ei teki allergilist reaktsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles