Huvitavaid noppeid Eesti apteekide ajaloost: kas sina tead meie tuntuimat apteekrit?

Copy
Peetri (Esna) apteek.
Peetri (Esna) apteek. Foto: Eesti Apteekrite Liit

Eesti Apteekrite Liit tellis 1990ndate alguses Heino Gustavsonilt apteekrite ajaloo ülevaate raamatuna avaldamiseks. Töö jäi aastakümneteks seisma, kuni Eesti Tervishoiu Muuseumi teadur Kalju Paju unustusse vajunud käsikirja taas päevavalgele tõi ning selle väljaandmist korraldama asus. Järgnevalt toob üks raamatu toimetajatest, Ain Raal, välja mõned huvitavaimad raamatus «Eesti apteekide ajaloost» kirjeldatud lood 210 Eesti põlisapteegist.

Mõnigi apteegiomanik andis meie kultuuriloole ja farmaatsia erialale praegugi nähtavat. Näiteks Kivimäe (Pääsküla) apteegi omanik ja Eesti farmakopöa koostamise eestvedaja dr. pharm. Hugo Salasoo töötas apteekriabilisena mitmetes apteekides, assistendi ja eradotsendina Tartu Ülikooli farmaatsia instituudis, oli Sotsiaalministeeriumi farmaatsia osakonna inspektor ja direktor, ajakirja Eesti Rohuteadlane toimetaja. 

Ta on läinud ajalukku ka sõna «ravim» loojana. Pagulasena Austraalias asutas Salasoo kultuurilooliselt tähtsa Eesti arhiivraamatukogu. Ta suri Sydneys 12. oktoobril 1991. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles