Kuidas üles leida negatiivsete automaatmõtete juured?

Liisa Aavik
, reporter
Copy
Sügavaim tunnetuslik tasand on põhiveendumus ehk üldistav seisukoht enda, teiste või maailma kohta. Sellised mõtted võivad olla näiteks: «ma olen väärtusetu», «teised on ohtlikud», «maailm on täis ületamatuid probleeme».
Sügavaim tunnetuslik tasand on põhiveendumus ehk üldistav seisukoht enda, teiste või maailma kohta. Sellised mõtted võivad olla näiteks: «ma olen väärtusetu», «teised on ohtlikud», «maailm on täis ületamatuid probleeme». Foto: Shutterstock

Depressiooni ja ärevuse ravis kasutatava kognitiivse käitumisteraapia järgi mõjutab inimese taju sündmusest tema reaktsiooni sellele. Selleks, et taju muuta, teeb psühholoog kliendiga kõvasti tööd, et ta suudaks oma mõtteprotsesse paremini analüüsida ja märgata. Üks tegevus on inimese igapäevast toimimist takistavate põhiveendumuste tuvastamine ning välja juurimine.

Üks tehnika, mida kognitiivses käitumisteraapias kasutatakse, on mõttepäeviku pidamine. Mõttepäeviku toel õpib inimene analüüsima negatiivseid emotsioone tekitanud olukordi, nendes tekkinud mõtteid ja käitumist. Nõnda õpitakse märkama negatiivseid automaatmõtteid (näiteks «mind peetakse rumalaks») ning neid enne hävitama, kui need vohama hakkavad. 

Automaatmõtted, eeldused ja põhiveendumused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles