Milline on ärevushäire kognitiivne käitumisteraapia?

Liisa Aavik
, reporter
Copy
Ärevushäire korral on abi psühholoogiga töötamisest.
Ärevushäire korral on abi psühholoogiga töötamisest. Foto: Shutterstock

Peaaegu kõik inimesed kogevad lühikest aega ärevust väljakutseid esitavatel ja rasketel aegadel. Ärevus on oluline selleks, et võtaksime end ohuolukorras kokku ning tarduksime, põgeneksime või võitleksime. Ärevushäirega on tegu siis, kui see hakkab igapäevaelu tõsiselt häirima, on väga raske ja kestab kaua. Selle ravis kasutatakse sageli kognitiivset käitumisteraapiat.

Ärevus kaasneb erinevate vaimse tervise häiretega nagu foobiad, paanikahäire, posttraumaatiline stressisündroom, obsessiiv-kompulsiivne häire ja üldistunud ärevushäire. Ärevuse all kannatavad inimesed on üldiselt väga teadlikud sellega kaasnevatest kehalistest sümptomitest, nagu kõrgenenud pulss, punastamine, hingamisraskused, peapööritus, pinge, higised pihud ja närvilisus. Mõtetes hinnatakse ohtu üle, alahinnatakse oma toimetulekuvõimet ja saadaolevat abi, muretsetakse ja mõeldakse läheneva «katastroofi» pärast. 

Ärevuses inimene tunneb end närvilise, kergesti ärrituva, ärevana ning isegi paanikas olevana. Toimetulekuks välditakse võimalikke ärevust tekitavaid olukordi, lahkutakse neist või püütakse neid täiuslikult ohu ennetamiseks kontrollida. Taoline käitumine hoiab aga hoopis ärevust üleval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles