Terviseamet: haigustunnustega ringi liikumine toob piirangud tagasi

PM Tervis
Copy
Turistid Chamonix Mont Blanci köisraudtee ootejärjekorras eiramas ühte peamist koroonareeglit – sotsiaalset distantseerumist 8. juulil 2020.a.
Turistid Chamonix Mont Blanci köisraudtee ootejärjekorras eiramas ühte peamist koroonareeglit – sotsiaalset distantseerumist 8. juulil 2020.a. Foto: Sachelle Babbar/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Positiivse proovi andnud haigusnähtudega tartlane külastas nädala jooksul nii spaad, ööklubi, kino kui ka kaupluseid. Terviseameti hinnangul võib selline vastutustundetu käitumine valla päästa uue koroonaviiruse puhangu.  

Teadaoleva info põhjal külastas positiivse proovi andnud inimene nakkusohtlikul perioodil 18. juulil ööklubi Vabank ja järgmisel päeval Meresuu spaad. Lisaks käis ta eri kauplustes ning 23. juulil Tartu Lõunakeskuses kell 21.00 alanud kinoseansil.   

«Tegu on äärmiselt ohtliku käitumisega, mis lisaks enda tervise ohtu seadmisele võib avaldada mõju ka nii-öelda teise laine tekkele. Sellise käitumise tulemusena võib nakkus hakata laialt levima, sellel on aga oma tagajärjed normaalse elu juurde naasmisel ,» ütles Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juht Tiia Luht.

Mistahes haigusnähtudega tuleb püsida kodus ja oma perearstiga ühendust võtta.

«Erinevate suurürituste tulek ja ühiskonna tavapärane funktsioneerimine sõltuvad otseselt meie vastutustundlikkusest. Mida rohkem me seda tõsiasja ignoreerime, seda tõsisem saab olema tagajärg meie kõigi jaoks,» tõdes Luht. 

Inimestel, kes võisid nakatunuga kokku puutuda, tuleb järgmise kahe nädala oma tervist jälgida ning haigussümptomite ilmnemisel perearstile helistada.

Terviseamet tuletab meelde: koroonaviiruse leviku vältimiseks tuleb kaaskodanikele piisavalt hingamisruumi jätta, hoolikalt käsi pesta ning haigena koju jääda.

Kauplused peavad panema nähtavale kohale kätepuhastusvahendid. Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel, seega tuleb hoida kaaskodanikega mõistlikku distantsi ning mitte viibida võõraste inimestega külg külje kõrval.

Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui 2 meetrit.

Covid-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tänase seisuga on Eestis  registreeritud 2028 laboratoorselt kinnitatud Covid-19 haigusjuhtu.

Haigestumus 100 000 elaniku kohta on 152,1.

Esimene SARS-CoV-2 test tehti Eestis 5. veebruaril, kokku on testitud 8,5 protsenti Eesti elanikest.

Testid on positiivseks osutunud 1,8 protsendil juhtudest; suurem positiivsete osakaal on Saaremaal (10,9%), Võrumaal (2,8%) ja Pärnumaal (2,0%).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles