Päikesekreemides leiduvad koostisosad võivad tekitada allergiaid

PM Tervis
Copy
Päikesekreemi allergia võib esineda kohe pärast päikesekreemi peale kandmist, aga võtta enne välja löömist ka natuke aega.
Päikesekreemi allergia võib esineda kohe pärast päikesekreemi peale kandmist, aga võtta enne välja löömist ka natuke aega. Foto: imago-images.de

Päikesekreemi eesmärk on kaitsta inimest ultraviolettkiirguse kahjustavate mõjude eest nagu varajane naha vananemine ja nahavähk. Mõned päikesekreemi koostisosad võivad aga põhjustada allergiaid, mille sümptomiteks võivad olla punetunud nahk, sügelus ja paistetus, vahendab Medical News Today.

Ameerika allergia, astma ja immunoloogia kolledži sõnul põhjustab suurima tõenäosusega allergilisi reaktsioone oksübensoon või bensofenoon-3. Teised reaktsioone tekitavad ained võivad olla bensofenoonid, tsinamaadid ja dibensüülmetüleenid. Mõned inimesed võivad olla allergilised päikesekreemidesse lisatud lõhna- ja säilitusainete suhtes.

Päikeseblokaatorid jagunevad keemilisteks ja füüsikalisteks. Keemilised imavad ultraviolettkiirgust ja ennetavad nende jõudmist nahani. Füüsikalistes päikeseblokaatorites peegeldavad mineraalid nagu tsinkoksiid ja titaaniumoksiid peegeldavad või hajutavad neid eemale. Füüsikalised päikesekreemid ärritavad küll nahka vähem, kuid need jätavad nahale valged jäljed ja on seetõttu vähem populaarsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles