Koroonapuhangu varjatud tragöödia: inimesed surevad üksi, osa arste üritab seda vältida

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse tõttu on muutunud suremine üksildasemaks kogemuseks kui seni.
Koroonaviiruse tõttu on muutunud suremine üksildasemaks kogemuseks kui seni. Foto: Shutterstock

Kogu maailmas surevad inimesed üksi, kuna sugulastel on keelatud neid koroonaviiruse leviku tõttu haiglas külastada – kuid mitte Tšiilis.

Tšiilis on loodud spetsiaalsed üksused, kus pereliikmed ja lähedased saavad hüvasti jätta ka riiklikes haiglates, kus viirus on levinud. Rohkem kui pooli külastasid pereliikmed ja teised surid pärast videokõnet lähedastega.

Arst kannab endaga tahvelarvutit, millega ta saab edastada selliseid heli- või videosõnumeid nagu «aitäh, issi, kõige eest, puhka nüüd» või «kallis vanaisa, kuula seda laulu, mida sa nii väga armastad». 

«Patsiendid, isegi sügavas koomas viibijad, reageerivad alati: nad hingavad kiiremini, pulss kiireneb, nad liigutavad; see kinnitab, et kuulmine on viimane, mille kaotate enne surma,» ütles dr Moyra Lopez.

Osa tööst hõlmab mõnikord YouTube'is muusika otsimist, et seda patsiendile mängida, sest pereliige ütles, et neile meeldib see.

Kaks nädalat tagasi jätkas võitlust 94-aastane patsient Enrique Boudon, kes kannatas Covid-19 põhjustatud kopsupõletiku tõttu, hoolimata sellest, et tema 10 last olid juba hüvasti jätnud.

Tema tütrepoeg helistas üksusesse ja rääkis neile, et ta on varem olnud Tšiili filharmooniaorkestri trompetimängija ja džässifänn.

«Otsisime tahvelarvutist muusikat, panime Miles Davise kõlarile ja automaatselt liigutas ta käsi justkui orkestri dirigeerimisel. See oli väga liigutav. Kaks tundi hiljem ta suri,» rääkis Lopez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles