Teadlased tegid kokkuvõtte kohvi ja kofeiini mõjudest tervisele

PM Tervis
Copy
Hiljuti avaldatud ülevaateuuring kohvi ja kofeiini mõjudest tervisele tuleb kohvisõpradele positiivse uudisena.
Hiljuti avaldatud ülevaateuuring kohvi ja kofeiini mõjudest tervisele tuleb kohvisõpradele positiivse uudisena. Foto: Shutterstock

Teadusajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud ülevaateuuringus tehti kokkuvõte kohvi tervisemõjudest. Uudised rõõmustavad kohvisõpru. Kohv on tervisele mitmeti kasulik, kuid seda tuleks teadlaste sõnul juua naudingu pärast, mitte haiguste ennetamiseks. 

Kofeiini sisaldav kohv ei tõsta ühegi haiguse riski ning on isegi seotud haiguste madalama tõenäosusega. Mõõdukate kofeiiniannuste tarbimine on enamiku inimeste jaoks turvaline. Just mõõdukus on aga võtmesõna, kuna kofeiin võib häirida und või muuta inimesed närviliseks. Singapuri riikliku ülikooli professori Rob van Dami sõnul varieerub ebameeldivaid kõrvalmõjusid tekitava kofeiini kogus inimesiti. Kui kohv mõjutab uinumist või tekitab ärevust või erutust, tuleks muuta tarbitud koguseid või tarbimisaega.

Rasedad naised peaksid aga kohvi tarbimisega eriti ettevaatlikud olema ning hoidma kofeiini tarbimise maksimaalselt 200 milligrammi piires – umbes 350 milliliitrit. Mitterasedate maksimaalne kohvikogus jääb sõltuvalt inimese kofeiinitolerantsusest kuni viie 250 milliliitrise kohvitassi piiresse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles