Tallinna raeapteeki juhtisid 300 aasta jooksul kümme Johann Burcharti

, Raeapteegi muuseumi projektijuht
Copy
Buchardite vapp (1636)
Buchardite vapp (1636) Foto: Wikipedia

Tallinna Raeapteek on teadaolevalt vanim püsivalt samades ruumides tegutsenud apteek Euroopas. Apteegi täpne asutamisaeg pole teada, kuid esimesed kirjalikud allikad Tallinna rae märkmeraamatust pärinevad aastast 1422. Selleks ajaks oli apteegil juba kolmas omanik. Aastal 2022 tähistab Tallinna Raeapteek oma 600. sünnipäeva.

Apteegis on nende aastasadade jooksul ametit pidanud palju väärikaid mehi, kuid oluline on märkida, et 16. sajandi lõpust 20. sajandi alguseni oli see perekond Burchartide käes. 1580. aastal tuli ungari päritolu Johann Burchart Belavary de Sykava Tallinnasse ja rentis Raeapteegi. Sealt edasi sai alguse rohkem kui 300 aastat kestnud dünastia, kuhu kuulus kümme sugupõlve Johanne. Nimelt oli selles perekonnas traditsioon, et vanim poeg sai alati nimeks Johann ja õppis apteekriks.

Vanasti olid apteekrite eluruumid teisel korrusel ja seal hoiti ka puidust kirste, kus ravimtaimed sees. Apteeker Johann Burchart VIII alustas aga sealsamas ülakorrusel huvitavate esemete kogumisega, mis tasapisi kodumuuseumiks kujunes. Tema esemed said hiljem esimesteks museaalideks praeguses Eesti Ajaloomuuseumis, mistõttu on kaks muuseumi tihedalt seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles