Kodune füsioteraapia aitab toimetulekut tuttavas keskkonnas

PM Tervis
Copy
Tartu Ülikooli Kliinikumi ravimajad.
Tartu Ülikooli Kliinikumi ravimajad. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tartu Ülikooli kliinikum alustas kodufüsioteraapia teenuse osutamist insuldipatsientidele, et parandada insuldijärgse taastusravi kättesaadavust.

Eesti Haigekassa poolt tasustatavat teenust «füsioteraapia kodus» saab vastavalt insuldijärgse taastusravi juhendile määrata patsiendile, kellele on teraapia näidustatud, kuid haiglasse jõudmine on mõõduka või raske liikumis- ja/või siirdumisfunktsiooni häire tõttu takistatud.

Tartu Ülikooli kliinikumi taastusravi ja füsiaatria eriala vanemarsti-õppejõu Aet Lukmanni sõnul on insuldijärgne taastusraviteenus vajalik selleks, et parandada patsiendi toimetulekut koduses keskkonnas. «Kodune füsioteraapia on kvalitatiivne muutus taastusravi korralduses ja täidab senise lünga patsientide ravis, kelle statsionaarse haiglaravi võimalused on ammendunud, kuid kes ambulatoorsele taastusravile funktsionaalse defitsiidi tõttu ei suuda minna,» selgitas dr Aet Lukmann. 

Kodune füsioteraapia aitab patsiendi toimetulekut koduses keskkonnas.

Dr Lukmann lisas, et tuttavas ja igapäevases keskkonnas siirdumis- ja kõnnivõimet ning käelist sooritust parandavatele harjutustele keskendudes soodustab kodune füsioteraapia patsiendi toimetulekut igapäevaelu tegevustega ning võimaldab nõustada kodust hooldajat insuldi läbi teinud inimese abistamises.

Kliinikumi projektijuht Liina Pääbo rõhutab uudse lahenduse juures patsiendi raviteekonda. «Teenusele suunamisel lähtutakse raviteekonnapõhisest loogikast ehk teenusele saab suunata nii neuroloogia, statsionaarse taastusravi kui statsionaarse õendusabi osakondadest,» selgitas Pääbo.

Koduse füsioteraapiaga alustamiseks on vajalik taastusraviarsti vastuvõtt, mille järgselt tuleb füsioterapeut patsiendi koju.

Uuringud näitavad, et enamikul insuldi läbi teinud patsientidest  (60–90 protsenti) toimub suurem osa paranemisest esimese 3–6 kuu vältel, seejärel saavutatakse platoo. «Saavutamaks optimaalseimat ravitulemust ja maksimaalset võimalikku iseseisvust igapäevatoiminguis, tuleks rakendada taastusravi, sealhulgas füsioteraapiat, võimalikult varases insuldijärgses perioodis,» rõhutas dr Lukmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles