Vead maski kandmisel võivad viia silmade kahjustumiseni

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse leviku takistamiseks kasutatava maski paigaldamisel ja kandmisel on oluline, et sellega ei puutuks silmi. Kuna viirusosakesed võivad organismi siseneda ka silmade kaudu, siis on eesliini töötajatel, sh klienditeenindajatel, vaja kaitsta ka silmi. Pildil silmi säästva maskiga ja kaitseprille paigaldav müüjanna Kolkatas, Indias.
Koroonaviiruse leviku takistamiseks kasutatava maski paigaldamisel ja kandmisel on oluline, et sellega ei puutuks silmi. Kuna viirusosakesed võivad organismi siseneda ka silmade kaudu, siis on eesliini töötajatel, sh klienditeenindajatel, vaja kaitsta ka silmi. Pildil silmi säästva maskiga ja kaitseprille paigaldav müüjanna Kolkatas, Indias. Foto: Sudipta Das/ZUMAPRESS.com/Scanpix

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus. Seega on enim kõneainet pakkunud maskide kasutamise vajadus, et takistada viirusosakeste jõudmist organismi nina ja suu kaudu. Oluline on aga kaitsta ka silmi, mis võivad samuti osutuda väravaks viirusele. 

Mitmed uuringud on näidanud, et viirus võib organismi pääseda ka silmade kaudu. Viirusosakesed võivad sattuda silma pärast koroonaviirusega nakatunu köhimist või aevastamist õhku lendunud piiskade näole kandumist; samuti on oht ennast ise nakatada, katsudes silmi pesemata käega. Silmad võivad saada kahjustada ka maski paigaldamise ajal, kui käsi või maski ülemine äär puutub vastu silmi. Lisaks oleneb silmade tervis sellest, kui tihedalt on ninajuure vastu surutud maski ülemine serv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles