Eesti hakkab uurima koroonaviiruse kulgu, tegureid ja riskirühmi

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus Covid-19 antikehade test Tallinna sadamas 8. mail.
Koroonaviirus Covid-19 antikehade test Tallinna sadamas 8. mail. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti arstid ja teadlased alustavad Covid-19 juhtude põhjaliku analüüsiga, mis aitab teha tulevaste viiruspuhangute korral paremaid otsuseid ja kasutada riskirühmade säästmiseks tõhusamaid ennetus- ja ravimeetmeid.

Kevadine koroonaviirusepuhang näitas, et mõned inimesed põevad SARS-CoV-2 viirusest põhjustatud haigust raskemal kujul, teised kergemalt või hoopis ilma sümptomiteta.  Praegu pole sügavamat arusaama haiguse raskusastmete põhjustest.

Uus uuring võimaldakski koguda andmeid Eestis Covid-19 haigust põdenute kohta, et luua seoseid nende inimeste haigestumise raskust määranud tegurite kohta. Uuringu tellis Eesti Teadusagentuur ja selle viivad läbi Tartu Ülikooli teadlased koos Tartu Ülikooli Perearstikeskus OÜ arstidega. 

Võtmeroll aktiivselt uuringus osalevatel elanikel

Uuringu käigus analüüsivad teadlased viirusega nakatunute haiguse kulgu, võttes arvesse nende geneetilist tausta ja tervisekäitumist enne ja pärast viiruse põdemist, samuti raviskeemi tõhusust, immuunvastuse tugevust ja kestust ning võimalike tervisehäirete ilmnemist pärast haiguse põdemist. 

Uuringukonsortsiumi juht, Tartu Ülikooli epidemioloogia professor Anneli Uusküla julgustab kõiki uuringusse kutsutavaid inimesi kindlasti osalema, sest see on võimalus aidata edendada kogu rahva tervist.

Uuring «Covid-19 haigusjuhtumite analüüs ja riskirühmade väljaselgitamine» vältab 18 kuud ja selle läbiviimiseks vajalik 530 000 eurot tuleb Eesti Teadusagentuur programmi RITA kaudu Euroopa Regionaalarengu Fondi ja Eesti riigi eelarvest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles