Teadlased on USA ravimiameti otsuse suhtes eriarvamusel

PM Tervis
Copy
Vereplasma kotikesed koroonahaigetele vereplasmaravi tegemiseks. Antikehad hõljuvad plasmas – vere kollakas vedel osa, mis kogutakse COVID-19 läbipõdenud inimestelt ja kantakse siis üle koronaviirusega nakatunud patsientidele.
Vereplasma kotikesed koroonahaigetele vereplasmaravi tegemiseks. Antikehad hõljuvad plasmas – vere kollakas vedel osa, mis kogutakse COVID-19 läbipõdenud inimestelt ja kantakse siis üle koronaviirusega nakatunud patsientidele. Foto: Shutters

Vahetult enne Vabariiklaste Konventsiooni, kus USA president Donald Trump esitas oma kandidatuuri parteijuhi kohale veel järgnevaks neljaks aastaks, kiitis USA toidu- ja ravimiamet heaks vereplasma kasutamise Covid-19 patsientide ravis. Meditsiiniekspertidel tekitas rutakas otsus kahetisi tundeid, vahendab Medical Daily.

Paar päeva enne otsuse välja kuulutamist oli USA toidu- ja ravimiamet (FDA) peatanud vereplasma kasutamise Covid-19 ravis, ja seda peamiselt seetõttu, et ravimeetod ei olnud korralikult läbinud kliiniliste uuringute kontrolli. Kui president Donald Trump oli avaldanud selle suhtes oma rahulolematust ning tegi etteheiteid koroonavastase võitluse takistamises, tuli peatselt FDA-lt plasmaravi lubav teadaanne. Terviseeksperdid on avaldanud kahetsust uue ravimeetodi heakskiitmise suhtes. Ka Maailma Terviseorganisatsioon on viidanud plasmaravile kui eksperimentaalsele meetodile.

Mayo kliinik, mis viib läbi ühte vereplasmaravi uuringut, on ravi kõrvaltoimetena välja toonud allergilisi reaktsioone, kopsukahjustusi ja hingamisraskusi ning nakkuste, sealhulgas HIV ning B- ja C-hepatiidi ülekandumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles