Teadlased ei jäta jonni: vastuoluliselt reumaravimilt otsitakse ikka koroonatõve vastu abi

PM Tervis
Copy
Tervishoiutöötaja ravimitega, sealhulgas hüdroksüklorokviini tablettidega, mida kasutatakse osades haiglates COVID-19 patsientide ravis. Teaduspõhine ent vastukäiv info annab jätkuvalt põhjust terviseekspertide ja poliitikute vaheliseks koroonatüliks teemal, kas koroonapandeemiat peatav imeravim on hüdroksüklorokviini näol leitud või siiski mitte.
Tervishoiutöötaja ravimitega, sealhulgas hüdroksüklorokviini tablettidega, mida kasutatakse osades haiglates COVID-19 patsientide ravis. Teaduspõhine ent vastukäiv info annab jätkuvalt põhjust terviseekspertide ja poliitikute vaheliseks koroonatüliks teemal, kas koroonapandeemiat peatav imeravim on hüdroksüklorokviini näol leitud või siiski mitte. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS/Scanpix

Hüdroksüklorokviinist on saanud poole aastaga ravim, millest enne uue koroonaviiruse levikut oli osa inimesi kuulnud seoses reuma-, teised malaariaraviga. Viimaste kuude jooksul on aga ravimist saanud vahend, mille koroonaviirusevastast mõju ülistavad poliitikud ja laidavad meedikud. Teadlased aga otsivad jätkuvalt tõde, vahendab Medical News Today.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) kinnitusel puudub seni hüdroksüklorokviini kohta tõestus koroonaviirusest põhjustatud haiguse ravile kaasa aitamises; mitmetel juhtudel on kirjeldatud, et ravim suurendab surmariski. Mitme riigijuhi ülistavad kõned ravimi tõhususe kohta koroonaviirusest tingitud tervisemurede leevendamisel aitavad jätta muljet, et COVID-19 vastu on toimiv ravim, tänu millele on viiruse levik kergemini hallatav ja puudub põhjus kehtestada riigi majandust aeglustavaid liikumis- ja tarbimispiiranguid. 

Sel nädalal avaldasid teadlased kaks uut ravimiuuringut, milles ühes uuritakse hüdroksüklorokviini pikaajalist ohutust reumatoidartriidi ravis ning teises ravimi mõju haiglas olevatele COVID-19 patsientidele. Kuna varasemate analoogsete uuringute põhjal pidasid teadlased ravimit pigem ebatõhusaks või lausa ohtlikuks, on oodata teadlaste jätkuvaid uurimusi ravimi ohutuse ja tõhususe kohta koroonahaigete ravis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles