Uuring: laste vaimne võimekus oleneb elukoha rohelusest (1)

PM Tervis
Copy
Uuringust selgus, et vähesema rohelusega piirkondades elavad lapsed said IQ-testides keskmiselt 2,6 punkti madalama tulemuse. Erinevused ei olnud seotud majandusliku heaoluga; eliitrajoonis kiviseinte vahel elavate laste IQ-testi tulemused langesid samamoodi nagu vaesemate piirkondade lastel. Teadlased pidasid võtmeteguriks roheluse stressialandavat ning sotsiaalset aktiivsust suurendavat toimet.
Uuringust selgus, et vähesema rohelusega piirkondades elavad lapsed said IQ-testides keskmiselt 2,6 punkti madalama tulemuse. Erinevused ei olnud seotud majandusliku heaoluga; eliitrajoonis kiviseinte vahel elavate laste IQ-testi tulemused langesid samamoodi nagu vaesemate piirkondade lastel. Teadlased pidasid võtmeteguriks roheluse stressialandavat ning sotsiaalset aktiivsust suurendavat toimet. Foto: Shutterstock

Belgia teadlased avastasid, et lastel, kes olid üles kasvanud vähese rohelusega piirkondades, oli suurem tõenäosus saada madalamad IQ-testide tulemused, vahendab Medical Xpress.

Varasemad uuringud on näidanud, et väiksema rohelusega piirkondades kasvavatel lastel on kognitiivseid probleeme rohkem kui rohelisemas keskkonnas elavatel lastel. Uue uuringuga leidsid teadlased, et kiviseinte vahel kasvamine võib vähendada ka lapse vaimset võimekust. Veebikeskkonnas PLOS Medicine avaldatud uurimuses kirjeldab teadlaste rühm laste intelligentsuse ja elukeskkonna vahelist seost. 

Töös analüüsiti andmeid 600 Belgia lapse kohta vanuses 10–15 aastat. Laste elukeskkonna määramiseks kasutasid teadlased elukohtadest tehtud satelliidipilte. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles