Terviseeksperdid segaduses: kas koroonakontaktseid testida või mitte

PM Tervis
Copy
Robert Redfield, USA Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse direktor (pildil vasakul) küünarnukitervitust vahetamas valitsuse koroonaviiruse leviku kriisikomisjoni koosolekul 31. juulil 2020 Washingtonis. Tänaseks on muudetud koroonatestide juhendit nii, et nakatunuga lähikontaktis inimeste testimine ei ole enam kohustuslik. Teadlased ja terviseeksperdid on hämmingus ja ei mõista otsuse tagamaid.
Robert Redfield, USA Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse direktor (pildil vasakul) küünarnukitervitust vahetamas valitsuse koroonaviiruse leviku kriisikomisjoni koosolekul 31. juulil 2020 Washingtonis. Tänaseks on muudetud koroonatestide juhendit nii, et nakatunuga lähikontaktis inimeste testimine ei ole enam kohustuslik. Teadlased ja terviseeksperdid on hämmingus ja ei mõista otsuse tagamaid. Foto: CNP/AdMedia/SIPA/Scanpix

USA haiguste ennetamise ja tõrje keskus (CDC) muutis paar päeva tagasi koroonaviirusega nakatunute tuvastamiseks tehtavate koroonatestide juhendis selgitust selle kohta, kellele ja mis tingimustel testi tehakse, vahendab Science Alert

Varem olid koroonaviiruse leviku tõkestamist koordineeriva asutuse (CDC) veebilehel järgmised suunised: «Testimine on soovitatav kõigile SARS-CoV-2 nakkusega inimese lähikontaktsetele. Asümptomaatilise haigusvormi ja sümptomite avaldumisele eelneva nakkuskandluse võimaluse tõttu on oluline, et viirusnakkusega inimeste kontaktid saaksid kiiresti tuvastatud ja testitud.» 24. augustil uuendas CDC testimisjuhiseid järgmiselt: «Kui olete olnud COVID-19 infektsiooniga inimesega vähemalt 15 minutit lähikontaktis (u 2 meetri kaugusel), kuid teil ei ole sümptomeid, ei pea te tingimata testi tegema.»

Teadlased ja terviseeksperdid on väljendanud muret selliste muudatuste pärast ning ei mõista, kuidas edaspidi tuvastada, kas nakatunuga lähikontaktis olnud inimene on teistele ohuks või mitte. Nii CNN kui ka New York Times on kajastanud mitmete teadlaste imestust sellise otsuse üle, öeldes, et CDC-le tehti presidendi survel ülesandeks muuta oma suuniseid. Valitsus väidab, et juhiseid muudeti ekspertide, sealhulgas riigi juhtiva immunoloogi dr Anthony Fauci kaasa mõtlemisel. Dr Fauci eitab oma väidatavat osalust, kuna oli kõnealusel ajal tervislikel põhjustel töölt eemal. 20. augustil tehti talle üldnarkoosi all häälepaelte operatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles