Need sümptomid viitavad COVID-19 läbipõdemisele juba enne pandeemiat

PM Tervis
Copy
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mida iseloomustab õhupuudus ja hingeldus.
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mida iseloomustab õhupuudus ja hingeldus. Foto: Shutterstock

Kui möödunud jõuludega seostub kurnav külmetushaigus või hääl on aasta algusest saadik kähe ja aeg-ajalt piinab kuiv köha, on põhjust mõelda COVID-19 läbipõdemisele juba enne pandeemia väljakuulutamist. Mitmed nakkushaiguste eksperdid on veendunud, et koroonaviirus levis Euroopas ja USA-s juba märksa varem, kui selle ohtlikkuse valguses hakati rääkima hügieeni- ja distantsireeglite olulisusest ning kehtestama liikumispiiranguid.  

Johns Hopkinsi ülikooli vanemteaduri dr Amesh Adalja sõnul on raske eristada, kas möödunud talvel põetud haiguse näol oli tegemist külmetushaiguse või COVID-19-ga. Ekspertide sõnul viitavad aga teatud märgid sellele, et inimesel oli kokkupuude just koroonaviirusega, vahendab veebiportaal MSN. 

Pandeemia alguses oli paljudel inimestel teadmine, et koroonaviirus hakkas USA-s ja Euroopas levima veebruaris-märtsis. Texase Ülikooli värske uuring viitab sellele, et  nakkus hakkas levima juba detsembris. Kuna esmalt levis viirus linnades, siis aasta alguses põetud külmetushaiguse taga võivad linnakodanikud kahtlustada koroonaviirust; maal elavatel inimestel oli kehva enesetunde puhul tegemist pigem tavalise külmetushaigusega. 

Kui 2020. a alguses põetud raske külmetushaigusega kaasnes õhupuudus, tugev peavalu, kauakestev kuiv köha, lõhnataju või maitsetundlikkuse häired, siis võis tegemist olla pigem COVID-19-ga. Väsimus on üks levinumaid sümptome, mis kestab mitmeid kuid pärast COVID-19 põdemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles