Koroonauuringutes kasutatud ahvid surmatakse ja katsete jaoks ei jagu enam primaate (1)

PM Tervis
Copy
Makaake kasutatakse palju uuringutes.
Makaake kasutatakse palju uuringutes. Foto: Shutterstock

Covid-19 vaktsiine ja ravimeetodeid katsetatakse tavaliselt ahvidel, enne kui neid manustatakse inimestele. Nüüd on tekkinud katseteks saadaolevate primaatide nappus, vahendab The Atlantic.

Potentsiaalse ahvipuuduse probleem tõstatati juba USA riiklike tervishoiuinstituutide (NIH) 2018. aastaaruandes. Selle autorid tegid ettepaneku luua tulevase nõudluse rahuldamiseks «strateegiline ahvireserv» ja pakkuda puhver «ettearvamatute haiguspuhangute» korral. Varu ei loodud aga kunagi ja kui Covid-19 pead tõstis, tõusis nõudlus ahvide järele kogu maailmas.

Eelmisel aastal sai USA viiest kolm katseahvi Hiinast, aga nüüd on see kriitiline tarneahel katkenud, teatas The Atlantic.

Mark Lewis, kelle juhitav ettevõte Bioqual on teinud primaatidega katseid mitmete Covid-19 uuringute jaoks, sealhulgas Moderna vaktsiini tarbeks, ütleb, et Bioqual suutis algselt taaskasutada mõningaid loomi mittehaiguste uuringutes. See varu on nüüdseks ära kasutatud; Covid-19-ga nakatunud ahvid eutaneeritakse, et vältida levikut teistele ahvidele või isegi potentsiaalselt inimestele.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles