Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased tuvastasid argise teguri, millel on oluline seos kromosoomide vananemisega

Copy
Kromosoomid. Pilt on illustreeriv.
Kromosoomid. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Inimestel, kes söövad palju tööstuslikult töödeldud rämpstoitu, avalduvad vananemisega seotud muutused kromosoomides tõenäolisemalt, näitavad uued uuringutulemused.

Kolm või enam niinimetatud ülitöödeldud toidu portsjonit päevas kahekordistas tõenäosuse, et kromosoomide otsas leiduvad telomeerideks nimetatud DNA ja valkude ahelad on lühemad kui inimestel, kes tarbisid sellist toitu harva, selgitasid teadlased MedicalXpressi andmeil Euroopa ja rahvusvahelise rasvumise konverentsil.

Lühikesed telomeerid on rakutasandil bioloogilise vananemise markerid ja uuring näitab, et toitumine on rakkude kiiremat vananemist mõjutav tegur.

Varasemad uuringud olid osutanud võimalikule seosele suhkruga magustatud jookide, töödeldud liha ja muude küllastunud rasvade ja magusate toitudega.

Ülitöödeldud toidud on tööstuslikult valmistatud ained, mis koosnevad õlide, rasvade, suhkrute, tärklise ja valkude segust ning sisaldavad vähe või üldse mitte looduslikke toitaineid.

Tagasi üles