Teadlased tegid kindlaks, kas süljest saab usaldusväärse koroonaviiruse proovi

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse määramiseks ninaneelust proovi võtmine eriolukorra ajal drive-in punktis.
Koroonaviiruse määramiseks ninaneelust proovi võtmine eriolukorra ajal drive-in punktis. Foto: Shutterstock

Kiire ja täpne diagnostiline test on hädavajalik Covid-19 pandeemia kontrolli all hoidmiseks. Kehtiv «kuldne standard» on proovivõtt ninaneelust ja PCR-analüüs. Samas võib sülg olla mugavam ja samas usaldusväärne alternatiivne proovimaterjal, leiti Yale`i ülikooli teadlaste uuringust.

Läinud nädala avaldas New England Journal of Medicine Yale`i ülikooli teadlaste uurimuse, milles võrreldi viiruse määramise tundlikkust ninaneeluproovidest ja süljest 70-l Covid-19 patsiendil nakkuse kulu jooksul ja ka 495-l asümptomaatilisel tervishoiutöötajal.

Covid-19 patsientide süljest leiti rohkem SARS-CoV-2 RNA-koopiaid kui ninaneelust tampooniga võetud proovides. Lisaks oli võrreldes ninaneeluproovidega suurem protsent süljeproovidest positiivne kuni 10 päeva pärast Covid-19 diagnoosimist. Need leiud viitavad sellele, et süljeproovidel ja ninaneeluproovidel on haiglaravi käigus SARS-CoV-2 tuvastamisel vähemalt sarnane tundlikkus.

495-st asümptomaatilisest tervishoiutöötajast leiti 13-l süljest SARS-CoV-2. Neist üheksa oli ise endal võtnud ka ninaneeluproovi, mis seitsmel juhul osutus negatiivseks. Kõigi 13 positiivse süljeproovi andnu diagnoos kinnitus korduva proovivõtuga ka ninaneelust. Korduvate proovivõttude puhul nii patsientidelt kui ka tervishoiutöötajatelt leiti, et tulemuse varieeruvus ninaneelumaterjali puhul oli suurem kui süljest määratuna.

Süljeproovide kogumine patsientide endi poolt ei nõua tervishoiutöötaja ja patsiendi vahetut kontakti, mis on oluline testimiste kitsaskoht ja millega kaasneb nakatumise oht. Samuti leevendab see ka vajadust tampoonide ja isikukaitsevahendite järele.

Kokkuvõte avaldati Tartu Ülikooli lehel «Tõenduspõhine teave COVID-19 kohta», kuhu koondatakse värskemad uuringud ja teave, mis on oluline Covid-19 leviku ja ohjeldamise, patsientide ravi ning strateegiliste otsuste vastuvõtmise seisukohalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles