Parkimine suurhaiglate juures võiks olla patsiendisõbralikum

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Toimetuse poole on pöördunud patsiendid, kes on mures parkimise korralduse pärast suurhaiglate juures, kus see on vahel keeruline ja võib ka kalliks maksma minna.


«Kindlasti vajab haiglate juures parkimine üle vaatamist, sest parkimiskellaga on tasuta vaid 15 minutit, mis on naeruväärselt vähe. Kui vahepeal oli tasuta 2 tundi, siis oli raskusi parkimiskoha leidmisega. Tuleb leida mingi kompromiss, sest haigla juures pargitakse ikka asja pärast,» kommenteeris Tarbija24 palvel olukorda perearst Eero Merilind.

Ta lisas, et kindlasti tuleb parandada parkimiskorralduse märke. «Olen isegi Mustamäe haigla juures trahvi saanud, kui käisin kolleegile raamatut viimas,» sõnas ta. Näiteks tuleb Magdaleena haigla juures mobiiliga parkides hoolega jälgida parkimistsooni märke, sest need on erinevad.

Parkimine on kohe esimesest tunnist alates tasuline Ida-Tallinna keskhaigla Magdaleena ja Ravi tänava hoonete territooriumil. Haigla majandusteenistuse juhi Signe Roosi sõnul on parkimise korraldamisel lähtutud eelkõige patsientide huvist - neil peab olema alati võimalus parkida haiglale võimalikult lähedale.

«Tasulisele parkimisele üleminekuga olemegi sellise võimaluse loonud, sest see on aidanud kogu parkimissüsteemi korrastada ja eemale hoida neid arvukaid parkijaid, kes haigla territooriumit oma auto hoidmiseks põhjuseta kasutasid,» selgitas Roos. Ta lisas, et eelmise aasta sügisest käivitunud parkimiskorraldusega on suurem osa patsientidest rahul ja kaebusi pole olnud.

«Oleme arvestanud, et tavapäraselt kulub arsti vastuvõtul aega pool tundi ja koos uuringutega 1,5-2 tundi. Seepärast oleme ka kehtestanud tasuta parkimise ajaks 15 minutit - see on aeg, mille jooksul jõuab patsient anda ära oma analüüsid või toimetada oma lähedase arsti juurde,» rääkis majandusteenistuse juht.

Juhul kui tasuta parkimise aeg oleks pool tundi või pikem, võidakse seda tema sõnul ära kasutada inimeste poolt, kelle eesmärgiks ei ole arsti vastuvõtule tulemine, vaid asjaajamine kesklinnas.

Parkimise eest saadav tulu kulub parklate korrashoiule ja puuetega inimestele on parkimine tasuta, kui nad esitavad registratuuris puuet tõendava dokumendi.

Tartus TÜ Kliinikumi territooriumil korraldab parkimist Europark ja seal on esimene tund patsientidele tasuta. Europargi tegevjuht Karol Kovanen peab seda mõistlikuks. «On selge, et parkimiskoha pidamine maksab, sest see vajab investeeringuid. Küsimus on selles, kes selle kinni maksab ja kas eesmärgiks on korraldada parkimine haiglakülastajaile parimal viisil ehk nii-öelda nulli jäädes või sellest tulu teenida,» selgitas ta.

Kovaneni sõnul tuleb haigla juures parkimist korraldades silmas pidada, et see ei ole päris tavaline koht ja arvesse tuleb võtta ka moraalset ja eetilist aspekti. «Inimene pargib oma auto raviasutuse juurde sageli ärevas meeleseisundis või lausa kriitilises olukorras. Tal pole aega süveneda erinevatesse parkimist korraldavatesse siltidesse ja vahel läheb ka parkimise algust tähistav parkimiskell meelest.»

Europargi parkimise korraldajad ei rutta Kovaneni sõnul sel juhul kohe trahvi tegema, vaid jätavad sõidukile kirja ja kui omanik ka tunni aja pärast välja ei ilmu, alles siis kirjutavad välja trahvikviitungi teise tunni eest. «Kui üks tund tasuta parkimist on lubatud, siis see ongi lubatud,» lausus ta.

Vahel on juhtunud ka, et inimene on jäänudki haiglasse, sel juhul võetakse tema käest ööpäeva tasu, mis on 10 eurot ja võrdub trahvisummaga. Unustamise või ootamatuse tõttu vastuvõtul kellelegi ekstra rahalist karistust ei tule. «Tänu sellele meil kliinikumi puhul vaidlusi klientidega praktiliselt ei esine,» sõnas Europargi juht.

Oma patsientidele on vastu tulnud ka Tallinna lastehaigla, mille juures on esimene tund parkimist tasuta. Seevastu regionaalhaigla Hiiu korpus muutis selle aasta algusest paljudele üllatusena parkimise tasuliseks, küsides iga tunni eest 60 senti. Kesklinna lastepolikliiniku juures tuleb parkimise eest välja käia aga koguni 1.30.



.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles