Neuroteadlane kritiseerib sinist valgust blokeerivate prillide müüjaid: nende tõhususe kohta puuduvad ju tõendid

PM Tervis
Copy
Melanopsiiin on sinisele valgusele tundlikuim, kuid võib reageerida ka väljaspool seda. Seega, sinine valgus küll mõjutab meie une-ärkveloleku tsüklit, kuid sama teevad väiksemal määral ka teised valguse lainepikkused.
Melanopsiiin on sinisele valgusele tundlikuim, kuid võib reageerida ka väljaspool seda. Seega, sinine valgus küll mõjutab meie une-ärkveloleku tsüklit, kuid sama teevad väiksemal määral ka teised valguse lainepikkused. Foto: Shutterstock

Doktoritöös visuaalset töötlust uurinud Tareq Yousef räägib, et laialt reklaamitavate sinist valgust filtreerivate prillide tõhususe kohta puuduvad kliinilised tõendid.

«Kui vaatan suuremat pilti, siis mõistan, et uurin tegelikult fundamentaalseid ajuanatoomia, ühenduvuse ja suhtluse aspekte,» kirjutab Yousef akadeemiliste uudiste veebiportaalis The Conversation. «Üks spetsiifiline visuaalsüsteemi funktsioon, mida oma kraadi omandamisel uurinud olen, on sinist valgust tuvastav molekul melanopsiin. Inimestel on melanopsiin näivalt piiritletud silma närvirakkude grupiga, mille sihtmärk on suprakiasmaatiline tuum – keha sisemine kell ajus.»

Yousef kirjeldab, et sellest pärineb ka idee, et sinine valgus mõjutab meie une-ärkveloleku tsüklit või ööpäevast rütmi. Seetõttu on ka mitu korrigeerivate läätsede tootjat hakanud müüma sinist valgust filtreerivaid prille. Üks tavalisimaid väiteid on sealjuures, et see taastab loomuliku une-ärkveloleku tsükli. Sinist valgust filtreerivaid prille turundatakse ka lahendusena mitmele teisele nägemisprobleemile, sh silmavähi ennetaja, peavalude vähendaja ja kollatähni degeneratsiooni eest kaitsjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles