Kõhuaordi lõhkemine lõpeb enamasti surmaga

PM Tervis
Copy
Haigus ohustab enamasti üle 65-aastaseid mehi, eriti neid, kes suitsetavad. Riske lisavad ravimata kõrged vererõhk ja kolesterool.
Haigus ohustab enamasti üle 65-aastaseid mehi, eriti neid, kes suitsetavad. Riske lisavad ravimata kõrged vererõhk ja kolesterool. Foto: Shutterstock

Aneurüsm ehk veresoone laienemine tekib veresoone kihtide kahjustumisel, kui nii juhtub aordiga ja see lõhkeb, on elu tõsises ohus, ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla veresoontekirurg Eeva-Liisa Rätsep saates «Patsiendiminutid».

Haigus ohustab enamasti üle 65-aastaseid mehi, eriti neid, kes suitsetavad. Riske lisavad ravimata kõrged vererõhk ja kolesterool. Pärilikkus tõstab Rätsepa sõnul haigestumise tõenäosust 20 protsenti: «Oli isal, on ka pojal.»

Kõhuaort laieneb vaikselt ja inimene ise seda ei tunne. «Haigus ilmneb alles siis, kui suur veresoon lõhkeb: järsku tekib ülitugev kõhu- või seljavalu, kiire vererõhu langus, võib-olla ka teadvuse kaotus ja nõrkus, kõhtu katsudes on tunda, kuidas see pulseerib,» loetles Rätsep sümptomeid. Kõhuaordi lõhkemine on eluohtlik ja viivitamatult tuleb kutsuda kiirabi. «Pole mingit põhjust loota, et see läheb ise üle.Aneurüsmi lõhkemisel on võimalik päästa 10-20% eludest.» Kui inimene on juba operatsioonituppa jõunud elusalt, siis suudetakse üle 50 protsendi neist päästa, probleemiks on asjaolu, et selline inimene suure tõenäosusega ei jõua haiglasse. 

Enne iseeneslikku lõhkemist leitakse kõhuaordi aneurüsm enamasti juhuleiuna mõne teise uuringu käigus. Rätsepa hinnangul aitaks veresoone laienemist varem avastada kõhuõõne sõeluuring, mida tehakse näiteks Suurbritannias ja Rootsis ning mille tulemused on head: «Kui mees osaleb sõeluuringus, väheneb tema tõenäosus surra aneurüsmi ruptuuri olulisel määral.» Varasem avastamine võimaldab patsiendi saata veresoontekirurgi jälgimisele, korrigeerida vererõhuravi ja aidata sigarettidest loobuda. Mittesuitsetamine aeglustab aneurüsmi kasvu, tavaliselt suureneb selle läbimõõt umbes kaks–kolm millimeetrit aastas.

Rätsepa arvates tasuks ka Eestis sõeluuringut läbi viia meestele alates 65. eluaastast. «See on lihtne ultraheliuuring, mis võtab 5-10 minutit.» Kõhuaordi normaalne diameeter on kaks sentimeetrit. Kõhuaordi aneurüsmi diagnoositakse alates 3 sentimeetrisest diameetrist. Kui kõhuaort on suurema diameetriga kui 3 sentimeetrit, kutsutakse patsient kordusuuringule.»

Arstid kaaluvad plaanilist lõikust neil, kelle aneurüsmi läbimõõt ületab 5,5 sentimeetrit. «Operatsioon, mis tehakse teisipäeva hommikul kell 10 hea meeskonnaga, on kindlasti parem variant, kui see, mis tehakse laupäeva öösel kell 3 minimaalse personaliga,» tõi Rätsep välja plaanitud sekkumise eelise.

Läbirääkimised Haigekassa esindajatega kõhuaordi aneurüsmi sõeluuringu algatamiseks on käinud paar aastat, kuid seni jäänud tulemusteta. «Eesti on hea riik, kus sellist sõeluuringut läbi viia, kuna inimeste hulk on väike. Kui leida haiged varem üles, saab vähendada meeste enneaegset suremust,» nentis Rätsep.

Statistika kohaselt esineb kõhuaordi lõhkemist aastas 5–10 inimesel 100 000 elaniku kohta ja üks-kaks protsenti üle 65-aastastest meestest surevad selle tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles