Rahvameditsiin, mida arstidki soovitaksid

Liisa Aavik
, reporter
Copy
Kokkupuude loodusega tugevdab immuunsüsteemi.
Kokkupuude loodusega tugevdab immuunsüsteemi. Foto: Shutterstock

Sügisel sagenevad inimeste siseruumides lähestikku viibimisega ka külmetushaigused, mis tekivad peamiselt viiruste tõttu. Arstid vaatavad patsiendi üle angiini, kõrva- või kopsupõletiku kahtluse korral. Teistest külmetushaigustest tuleb suuresti iseseisvalt taastuda. Saku Tervisekeskuse perearst Mari Annus jagas, millised rahvameditsiini soovitused on külmetushaigusi ravides usaldusväärsed.

Haiguste ennetamiseks saab hoida distantsi, pesta käsi ja oma immuunsüsteemi eest terviseteadlikult elades hoolt kanda. «Haigused ei hakka nii hästi külge välja puhanud, tervislikult toituvatele, igapäevaselt liikuvatele, mittesuitsetavatele ja vähe alkoholi tarbivatele inimestele,» räägib dr Annus. «On näidatud, et karastamine aitab haigusi ennetada, kuid seda ei tohiks teha haigena või vahetult peale haigust, sest siis on keha veel nõrk.»

Külmetushaigused paranevad ise

«Kui tunned end haigena või kurgus kriibib, siis puhka,» soovitab dr Annus. Pidev stress ja kiire elutempo võivad muuta inimese haigustele vastuvõtlikumaks. Sümptomite tekkides pole aga enam kerge haigust ära hoida.

«Kuna külmetushaigused on iseparanevad, siis ei ole mõtet neile suuri summasid kulutada,» ütleb Annus. Küsimuste korral saab spetsialistiga nõu pidada. Üldiselt on mõistlikud rahvameditsiinivõtted odavad ja parandavad enesetunnet.

Kurk

«Enamusel rahvameditsiini soovitustest pole tõenduspõhisust taga, kuid need võivad aidata enesetunnet parandada ja ei tee midagi halba,» kirjeldab dr Annus kiirete lahenduste puudumist. Näiteks mesi on üks erand, mis aitab uuringute järgi lastel vähendada köhaärritust.

Soe tee või, veel parem, rasvaineid sisaldav piim niisutavad valusat kurku ja loputavad haigustekitajaid kurgust alla. Soolaga kuristamine toimib samuti loputajana ning aitab kurgust ära saada sinna langenud sekreeti. Ülemistele hingamisteedele tehtud soe aur leevendab limaskesta ärritust ning vedeldab ninaeritist, et see paremini välja tuleks. Talvel on inhalatsiooniseguga aur kasulik kuivema õhuga keskküttega majades.

Kuigi sooja duši all käimine võib avada hingamisteid, tuleks hoiduda lisaks külmetumisest. Tervenemiseni tasub vältida juustepesu. Ennast tuleb rätiga ja juuksed vajadusel fööniga ära kuivatada ning soojalt riidesse panna. Sall haige kaelas võib vähendada valu kaelalihaste soojendamise ja närvisüsteemi mehhanismide abil.

Nina

Nina lahtistatakse spreide ja tablettidega. Nina loputamise ja lahti saamise meetmed nagu mõõdukas füüsiline aktiivsus aitavad ära hoida tüsistusi: põskkoopa-, otsmikukoopa- või kopsupõletikku.

Rahvameditsiinis asetavad osad ninna küüslauguõli või kasutavad Vietnami salvi. Küüslauk võib seespidiselt tarvitatuna olla aga eriti lastele ja nende limaskestadele ärritav. Veel, küüslauguküünt ei tohiks panna otse ninna ning liigselt süüa – see võib magu ärritada. Pole tõendeid, et küüslauk aitaks kiiremini paraneda.

Soovitused

  • Pese käsi.
  • Väldi nina, näo ja silmade katsumist.
  • Hoia teistega distantsi.
  • Maski kandmine aitab üldiselt haiguste levikut ennetada.
  • Vanemaealistel ja krooniliste haigustega inimestel on soovitatav vaktsineerida pneumokoki vastu, mis on üks peamisi kopsupõletiku tekitajaid.
  • Vaktsiinvälditavate haiguste vastu on soovitatav vaktsineerida.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles