Oluline teada: kuidas võib märku anda verevähk

PM Tervis
Copy
Verevähk võib olla hiiliv ja pideva suure väsimuse puhul võiks minna tervist kontrollima.
Verevähk võib olla hiiliv ja pideva suure väsimuse puhul võiks minna tervist kontrollima. Foto: Shutterstock

Äge lümfoidne leukeemia on kiiresti arenev pahaloomuline kasvajaline haigus ehk nii-öelda verevähk, mis haarab rakkude arengureas lõpuni arenemata ebaküpseid rakkude noorvorme. Need mitteküpsed rakud ehk blastid hakkavad kontrollimatult paljunema ega suuda täita küpsetele rakkudele omast funktsiooni.

September on kogu maailmas verevähi teadlikkuse suurendamise kuu.

Enamus ägeda leukeemia sümptome on mittespetsiifilised ehk ei esine ainult leukeemia puhul. Haiged kaebavad heaolutunde kadumist, kiiresti tekkivat väsimust, hingeldust füüsilisel koormusel. Võivad lisanduda luu- ja liigesvalu, vahendab Tartu ülikooli kliinikum.

Enamus ägeda leukeemia sümptome tuleneb normaalsete vererakkude produktsiooni vähenemisest.

Erütrotsüütide vähesusest tuleneb aneemia. Haige on kahvatu välimusega, füüsilisel pingutusel väsib kiiresti, tekib hingeldus.

Trombotsüütide vähesusest võib nahale tekkida peenetäpiline lööve, väiksemadki vigastused veritsevad kaua, hambapesujärgselt võib tekkida kauakestev igemete veritsemine, ka ninaverejooksud on sagedased.

Neutrofiilide vähesuse tõttu on haiged vastuvõtlikumad igasuguste infektsioonide suhtes, neil esineb väga kergesti nii bakteriaalseid-, viirus- kui ka seeninfektsioone.

Ägeda lümfoidse leukeemia puhul võivad kasvajalised lümfotüüdid kogunada ka ajusse ja ajuvedelikku põhjustades sellega peavalu ja iiveldust ning lümfisüsteemi põhjustades sellega lümfisõlmede suurenemist.

Ägeda leukeemia diagnoosimiseks on vaja uurida verd ja luuüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles