Südamehaige võib teistesse vaenulikult suhtudes hoopis enda elu ja tervise ohtu seada

PM Tervis
Copy
Vaenulikkuse hinnang võib aidata tuvastada, millistel patsientidel on enneaegse surma risk.
Vaenulikkuse hinnang võib aidata tuvastada, millistel patsientidel on enneaegse surma risk. Foto: Shutterstock

Sarkastilised või ärrituvad südameataki patsiendid võivad oma tervise riski alla seada, selgub Euroopa Kardioloogiaühingu teadusajakirjast European Journal of Cardiovascular Nursing.

«Vaenulikkus on isiksuseomadus, mis hõlmab sarkastilisust, küünilisust, pahameelt, kannatamatust või ärrituvust,» ütles uuringu autor dr Tracey Vitori Tennessee ülikoolist. «See pole lihtsalt ühekordne juhtum, vaid iseloomustab seda, kuidas inimene teistega suhtleb. Me teame, et elustiiliharjumuste kontrolli alla võtmine parandab südameatakkidega patsientide väljavaateid ja meie uuring viitab sellele, et vaenuliku käitumise parandamine võib olla ka positiivne samm.»

See oli üks suuremaid ja põhjalikumaid uuringuid, kus uuriti vaenulikkuse ja südamehaigusega patsientide tulemuste vahelist seost. Tegu oli uuringu PROMOTION andmete sekundaaranalüüsiga. Uuringusse kuulus 2321 südameataki üle elanud inimest. Vaenulikkust mõõdeti algtasemel, kasutades Mitme Adjektiivse Afekti Kntroll-loendit (MAACL ehk ingl Multiple Adjective Affect Checklist). 24 kuu jooksul järgiti patsientide korduvaid infarkte ja surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles