Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased piilusid koduköökidesse ning tegid kindlaks, kust tekib toiduga edasi kanduvate haiguste risk

Copy
Uurijad läksid inimestega kaasa ostlema ning järgnesid neile koju kööki, kus uuringus osalejad valmistasid kana ja värskete köögiviljadega eine.
Uurijad läksid inimestega kaasa ostlema ning järgnesid neile koju kööki, kus uuringus osalejad valmistasid kana ja värskete köögiviljadega eine. Foto: Shutterstock

Iga aasta sureb 5000 eurooplast toidust saadud haigustesse. Uurijad külastasid inimeste kodusid ning avastasid erinevates Euroopa riikides nii häid kui ka halbu köögiharjumusi.

«Peame meeles pidama, et toidu valmistamine on kompleksne sotsiaalne tava, mis põhineb rohkem rutiiniks muutunud harjumustel kui toiduohutusnõuetel,» ütles Silja Skuland Oslo Metropolitani ülikoolist.

Ühes uurijatega Norrast, Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Portugalist ja Rumeeniast kaardistas ta 75 Euroopa majapidamise ostlemise, hügieeni ja toidu valmistamise harjumused. Uuring on osa suurest Euroopa uurimisprojektist SafeConsume, milles tegeletakse toiduga edasi kanduvate haiguste riski vähendamisega koduköökides, vahendab MedicalXpress.

Tagasi üles