Terviseinfo laulusõpradele: tasase ja vokaaliderohke lauluga levib viirus aeglasemalt

PM Tervis
Copy
Katseid tehti erilise puhta õhuga ruumis, kus kõik aerosooliosakesed olid varem õhust välja filtreeritud. Katseisikutel paluti nii lihtsalt hingata kui ka rääkida ja laulda, nii maskiga kui ka ilma. Lauldes lendas õhku enim piiskasid, millest mõned olid nii suured, et langesid maha juba mõne sentimeetri kaugusel suust, teised aga nii väikesed, et hõljusid õhus veel mitu minutit. Aerosooliosakeste küljes kanduvad edasi ka viirusosakesed.
Katseid tehti erilise puhta õhuga ruumis, kus kõik aerosooliosakesed olid varem õhust välja filtreeritud. Katseisikutel paluti nii lihtsalt hingata kui ka rääkida ja laulda, nii maskiga kui ka ilma. Lauldes lendas õhku enim piiskasid, millest mõned olid nii suured, et langesid maha juba mõne sentimeetri kaugusel suust, teised aga nii väikesed, et hõljusid õhus veel mitu minutit. Aerosooliosakeste küljes kanduvad edasi ka viirusosakesed. Foto: Shutterstock

Uue koroonaviirusega seotud uuringutest on mitmel juhul tõdetud, et laulmisel paiskub koroonaviirust õhku rohkem kui kõnelemisel. Lundi Ülikooli teadlased Jakob Löndahli juhtimisel mõõtsid täpsemalt, kui palju aerosooliosakesi lauldes suust välja lendab, vahendab Novaator

14 lauljaga tehtud katsest selgus, et laulmisel lendub tõepoolest õhku rohkesti aerosoolipiisku – eriti suurel hulgal lendles õhus aerosooli juhul, kui lauldi valjult ning laulusõnad sisaldasid rohkesti kaashäälikuid, eriti tugevaid sulghäälikuid (p, t, k). 

Ajakirjas ​Aerosol Science and Technology avaldatud uurimistulemused aitavad laulmisega kaasnevaid ohte paremini mõista ja pakuvad võimalusi, kuidas ohutumalt laulda. Abi on teiste inimestega vahe hoidmisest, korralikust ventilatsioonist, aga ka näomaskist – tavaline mask püüdis suurema osa piiskadest kinni, nii et nende tase õhus oli sama, kui hariliku rääkimise korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles