Proviisor: rasedusaegne vitamiinipuudus võib põhjustada tõsiseid tervisehäireid

PM Tervis
Copy
Raseduse ja imetamise ajal on olulised B- ja D-vitamiinid ning kaltsium ja magneesium. Raseduse järgselt on soovitatav võtta Oomega-3 rasvhappeid, mis on head ajutegevusele, juustele, nahale ning mõjuvad ka rahustavalt. Stressitaset aitavad vähendada B-grupi vitamiinid, mis annavad ka energiat. Kurvameelsuse puhul saab abi foolhappest, mis aitab sünteesida heatuju hormooni serotoniini, muutes seega meele rõõmsamaks.
Raseduse ja imetamise ajal on olulised B- ja D-vitamiinid ning kaltsium ja magneesium. Raseduse järgselt on soovitatav võtta Oomega-3 rasvhappeid, mis on head ajutegevusele, juustele, nahale ning mõjuvad ka rahustavalt. Stressitaset aitavad vähendada B-grupi vitamiinid, mis annavad ka energiat. Kurvameelsuse puhul saab abi foolhappest, mis aitab sünteesida heatuju hormooni serotoniini, muutes seega meele rõõmsamaks. Foto: Shutterstock

Apotheka proviisor Triinu Entsik-Grünberg juhib tähelepanu sellele, et elu eri etappidel osutuvad oluliseks teatud grupi vitamiinid ja mineraalained. Saates «Tuhat tervist» tõi proviisor esile rasedatele ja väikestele beebidele olulised vitamiinid, mille puudusel võivad tekkida tõsised terviseprobleemid.

Vitamiinidel on organismi elutegevuses oluline roll. Tasakaalustatud ja kvaliteetset toitu süües peaks inimene saama vajaliku koguse vitamiine ja mineraalaineid toidust kätte. Teatud eluetappidel on aga organismi energia- ja vitamiinivajadus suurem ning spetsiifilisem.

Proviisor Triinu Entsik-Grünbergi sõnul ei ole alati kindel, kui rikkaliku vitamiinisisaldusega on igapäevane toiduvalik. Ka toiduvalmistusviisidega on võimalik vitamiinide ja toitainete hulka märkimisväärselt vähendada. 

Olulise eluetapina, millal tuleb vitamiinirohkele toidule tähelepanu pöörata, toob Entsik-Grünberg välja raseduse. Vähemalt esimese nelja raseduskuu jooksul on soovitatav kasutada foolhapet, et vältida lastel väärarengute teket. Lisaks on olulised ka Oomega-3 rasvhapped, mis aitavad kaasa sündiva beebi aju ja nägemise välja arenemisele.

Luude ja hammaste arenguks on oluline mineraalaine kaltsium, mida võiks lisaks võtta kolmandal trimestril. Proviisor viitab olulisele aspektile kaltsiumi imendumisel – kui organismis on magneesiumi puudus, siis tekivad kaltsiumi imendumise häired. Seega on soovitatav kontrollida, millised on organismi magneesiumi ja teiste mineraalainete varud.

Väikesed beebid saavad vajalikud vitamiinid ja mineraalained emalt rinnapiimaga. Lisaks tuleks neile anda ainult D-vitamiini. Siinkohal peab ema täisväärtuslikule söömisele suurt tähelepanu pöörama, sest laps võtab enda tarbeks vitamiine ema organismist ja nii võib emal tekkida vitamiinide või mineraalainete puudus. Näiteks tekivad imetavatel emadel sageli juuste välja langemine ja hambad hakkavad lagunema – see aga on otsene märk kaltsiumipuudusest.

Raseduse järgselt on soovitatav võtta Oomega-3 rasvhappeid, mis on head ajutegevusele, juustele, nahale ning mõjuvad ka rahustavalt. Stressitaset aitavad vähendada B-grupi vitamiinid, mis annavad ka energiat. 

Eraldi toob proviisor esile foolhappe, mida võiks lisaks raseduse ajale võtta ka raseduse järgselt, kui ema tunneb ennast kurvameelsena. Foolhape aitab sünteesida heatuju hormooni serotoniini, muutes seega meele rõõmsamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles