Erasektor tuleb erivajadusega laste vanematele hooldajate leidmisel appi

PM Tervis
Copy
Hooldusteenuste platvormi CareMate asutaja Marion Teder
Hooldusteenuste platvormi CareMate asutaja Marion Teder Foto: Erakogu

Eestis loodud hooldusabiteenuste veebiplatvormilt CareMate saavad alates septembrist tellida hooldusteenuseid ka alla 18-aastaste laste ja noorukite pered. Veebiplatvormi eesmärk on vahendada isikuhooldusteenuseid ja abi väljaspool kodu professionaalsetelt hooleandjatelt erivajadustega lastele ning vähendada nii pereliikmete hoolduskoormust.

Hooldusteenuste platvormi CareMate asutaja Marion Tederi sõnul keskenduti kahe aasta eest turule tulles esmalt vaid täisealiste ja vanemate inimeste hooldusvajaduste lahendamisele. «Meie poole on pöördunud ka mitmed erivajadusega laste vanemad. Näiteks otsiti abilist, kes viiks nende lapse päevakeskusesse või koolipäeva keskel logopeedi juurde. Siiani me seda võimalust neile pakkuda ei saanud. Tänaseks on aga selge, et meie hooleandjatel on valmisolek ja soov abistada igas vanuses inimesi. Pidasime nõu ka valdkonnaekspertidega ja lisasime hooleandjate koolitusprogrammi erivajadustega laste eest hoolitsemisega seotud teemad, et pakkuda teenuseid ka erivajadusega laste peredele,» kinnitas Teder.

Laste hooldusteenuseid saab CareMate veebiplatvormi vahendusel tellida alates 21. septembrist 2020.

CareMate’i vahendusel saab tellida pereliikmele abi ka väljaspool kodu, nt trenni, arsti juurde minekul või koju, kooli, päevakodusse viimisel. Isikuhooldusteenuste alla kuuluvad nt abi riietumisel, söömisel, pesemisel, tualetis käimisel, rohtude võtmisel ja seltsiks olemisel.

Eesti Autismiliidu juhatuse esimehe Marianne Kuzemtšenko sõnul on peamine teenus, mida autistliku lapse vanemad lisaks rehabilitatsiooniteenustele ja õppeasutustes pakutavatele teenustele vajavad, tugiisikuteenus, mis võimaldab vanematel teha igapäevatoiminguid teadmisega, et keegi tema lapse eest turvaliselt hoolitseb.

«Enamasti on vaja tugiisikut, kelle ülesandeks on laps koolist või päevakeskusest koju tuua, vahel ka viia rehabilitatsiooniasutusse teenustele ja sealt ta tagasi koju aidata ning olla lapsega seni, kuni üks vanematest koju naaseb,» lisas Kuzemtšenko. «Suurem osa peredest vajab ka rahalist tuge ja ei ole suutelised teenuste eest ise täismahus tasuma. Enamasti on tugiisikuteenus ka praegu osaliselt perede poolt rahastatav, kuid arvestades seda, et peredes on sageli vaid üks lapsevanem, siis võib ka omaosaluse katmiseks olla vaja kohaliku omavalituse abi,» kommenteeris Kuzemtšenko perede olukorda.

Täna on hooldusplatvormiga CareMate liitunud enam kui 700 hooleandjat, peamiselt Tallinnast, Tartust ja Pärnust.

Teenuse saamiseks tuleb pereliikmel registreerida end kasutajaks veebilehel caremate.ee, täita profiil ja teha tellimus lähtuvalt vajalikest teenustest ja kellaaegadest, alates 45 minutist kuni mitmeks tunniks, olenevalt abivajadusest. Seejärel pakub süsteem valiku ja kirjelduse erinevate abiliste kohta, kelle seast saab valida oma pereliikmele sobivama. Hooleabi teenuse kasutamine maksab 10 eurot tund.

Kõik hooleandjad on enne veebiplatvormiga liitumist läbinud hooldaja teenuse osutamiseks vajaliku e-õppe ja sooritanud testid. Iga kuu toimuvad hooleandjatele ka praktilised koolitused. Kui hooleandjal on varasem kutsetunnistus, siis vaadatakse nende läbitud õppekava üle, võrdsustatakse omandatud kutsega ning vajadusel tuleb läbida vaid puuduvad e-õppetükid.

Sotsiaalkindlustusameti mai 2020 andmetel elab Eestis 9820 puudega alla 16-aastast last, kellest Harjumaal elab 3423, Tartumaal 1509, Ida-Virumaal 1237 ja Pärnumaal 586.

CareMate hooldusplatvormi loomine sai alguse sotsiaalministeeriumi korraldatud mõttetalgutest aastal 2017. Esimese CareMate internetikeskkonna valmimisele andis hoogu Hooandja ühisrahastusplatvormil tehtud kampaania. 2020 aasta märtsis toetas sotsiaalministeerium Euroopa Sotsiaalfondi vahendite kaudu uue platvormi ehitamist, mis valmib käesoleva aasta novembriks. CareMate missioon on vähendada lähedaste hoolduskoormust, tõsta Eestis pakutava hooldusteenuse kvaliteeti ja pakkuda inimestele uuendusmeelseid ja vajaduspõhiseid lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles