Põhjus diabeetikute nutma ajamiseks: pisaraid analüüsides saab veresuhkrut mõõta

PM Tervis
Copy
Varasemad pisarate glükoositaseme uuringud on näidanud, et need vastavad hästi vere glükoosisisaldusele.
Varasemad pisarate glükoositaseme uuringud on näidanud, et need vastavad hästi vere glükoosisisaldusele. Foto: Shutterstock

Euroopa diabeediuuringute assotsiatsiooni (EASD) tänavusel aastakoosolekul esitletud uus uuring näitab, et suhkruhaigust põdevate inimeste pisarate analüüsimine võiks olla potentsiaalne meetod nende veresuhkru jälgimiseks ilma vereanalüüsideta. Uuringu viisid läbi dr Masakazu Aihara ja kolleegid Jaapani Tokyo ülikoolist.

Diabeetikud peavad ohtude vältimiseks rangelt oma glükoositaset kontrollima. See omakorda nõuab veresuhkru taseme proovide sagedast võtmist. Kõik praegused vere glükoosisisalduse jälgimise viisid, näiteks sõrmetorke meetod, on invasiivsed ja kuigi on uuritud muid mitteinvasiivseid alternatiive, pole leitud, et ükski neist oleks sobiv vereproovide asendaja.

Teadustöö autorid vaatasid diabeediga seotud biomarkerite mõõtmist pisarates potentsiaalse haiguse jälgimise meetodina, mis võiks ennetada vereproovide võtmise vajadust. Varasemad pisarate glükoositaseme uuringud on näidanud, et need vastavad hästi vere glükoosisisaldusele. Selles uuringus keskendus töörühm glükoalbumiini (GA) tasemele, mis peegeldab vere glükoositaseme keskmist eelnenud kahe nädala jooksul. Lisaks uuriti korrelatsiooni pisarate GA taseme ja vere vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles