Esimene HIV-st terveks ravitud mees haigestus ravimatusse vähki

PM Tervis
Copy
Timothy Ray Brown seljatas nii HIV kui leukeemia. Viimane tuli tagasi.
Timothy Ray Brown seljatas nii HIV kui leukeemia. Viimane tuli tagasi. Foto: Manuel Valdes/AP/Scanpix

Timothy Ray Brown, esimene teadaolevalt HIV-nakkusest paranenud inimene, on nüüd 12-aastat tagasi toimunud revolutsioonilise ravi järel taas haigestunud vähki ja lõplikult haige.

54-aastane Brown, keda nimetati Berliini patsiendiks, sai abi doonorilt, kellel oli haruldane loomulik resistentsus AIDS-i põhjustava HI-viiruse suhtes. Aastaid arvati, et doonori luuüdi on ravinud tema leukeemia ja HIV-nakkuse samaaegselt. Mehel pole endiselt ilmnenud mingeid märke HIV-st.

Kuid intervjuus Associated Pressile ütles Brown, et vähk tuli eelmisel aastal tagasi ja on laialt levinud. Ta saab haigussümptomeid leevendavat ravi.

Brown on ameeriklane, kes töötas 1990. aastatel Berliinis tõlkijana, kui sai teada, et tal on HIV. 2006. aastal diagnoositi tal leukeemia.

Berliini ülikooli verevähi ekspert dr Gero Huetter uskus, et Browni parim võimalus leukeemia peksmiseks on luuüdi siirdamine. Ta mõtles, kas ta saaks ravida ka Browni teist eluohtlikku haigust, kasutades doonorit, kellel on geenimutatsioon, mis pakub looduslikku resistentsust AIDS-i suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles