Seni karmidest piirangutest hoidunud Holland annab koroonaviirusele järele (1)

PM Tervis
Copy
Karmistatud koroonameetmete kohaselt nõutakse Amsterdamis, Haagis ja Rotterdamis poodlejatelt maski kandmist; poepidajatel on luba keelata sissepääs neile, kes maski ei kanna. Pildil maskides linnakodanikud Amsterdami ostutänaval 29. septembril 2020.
Karmistatud koroonameetmete kohaselt nõutakse Amsterdamis, Haagis ja Rotterdamis poodlejatelt maski kandmist; poepidajatel on luba keelata sissepääs neile, kes maski ei kanna. Pildil maskides linnakodanikud Amsterdami ostutänaval 29. septembril 2020. Foto: KOEN VAN WEEL/EPA/Scanpix

Naaberriikide kõrval suutis Holland seni vältida rangeid koroonapiiranguid. Viimaste päevade statistika kohaselt registreeritakse 17 miljoni elanikuga riigis ligi 3000 nakatumist päevas. Seega võetakse viiruse leviku takistamiseks ka Hollandis kasutusele karmimad meetmed, vahendab BBC.

Koroonapandeemia alguses võttis Hollandi valitsus vastu «aruka sulgemise strateegia», mis vältis rangeid riiklikke piiranguid ega takistanud avalikku elu nii märgatavalt nagu paljudes naaberriikides. Peaminister Mark Hutte kirjeldas toona Hollandit kui täiskasvanud riiki, kus inimestel oli hea meel, et neid koheldi täiskasvanutena.

Nädala alguses tunnistas aga terviseminister Hugo de Jong koroonaviirusele alla jäämist järgmiste sõnadega: «Anname endast parima, kuid viirusel läheb paremini.» Peaminister selgitas pressikonverentsil, et olukord riigi kolmes suuremas linnas – Amsterdamis, Rotterdamis ja Haagis – on muutunud tõsiseks ja nõuab kiiret tegutsemist.

Kolme linna vahel liikumiseks on lubatud teha vaid hädavajalikke reise. Sarnaselt Suurbritannias, Prantsusmaal ja Hispaanias juba varasemast kehtivate reeglitega suletakse nüüd ka Hollandis restoranid ja baarid kell 22.00. Töötamise ja koosviibimiste kohta on seatud järgmised reeglid: võimaluse korral tuleb kodus töötada, koduste seltskondlike koosviibimiste puhul on piirarvuks kolm inimest ning spordiüritustele ei ole fännid enam oodatud.

Maskide kandmine oli ühistranspordis juba varasemalt kohustuslik, kuid Hollandi valitsus oli seni hoidunud maskikandmise soovitusest poes käies. Uute meetmete kohaselt peavad kolme suurima linna ostlejad teisipäevast alates poes maske kandma

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles