Covid-19 piirangute tõttu vähenes riikides eluohtlike haigustega hospitaliseerimine

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Covid-19 leviku piiramiseks kehtestatud eriolukord koos kaasnevate piirangutega mõjutas miljonite inimeste elu maailmas. Oluliselt muutus ka meditsiiniteenuste kättesaadavus. Paljudes uuringutes on analüüsitud, kuidas on eriolukord erinevates riikides mõjutanud erakorralist abi vajavate haigete ravi korraldust, vahendab Eesti Arst.

Prantsusmaa müokardi infarkti registri andmete põhjal analüüsiti müokardi infarktiga haigete hospitaliseerimist 48 tunni jooksul pärast haigestumist 21 keskuses nelja nädala jooksul enne ja nelja nädala jooksul pärast piirangute kehtestamist. Andmete analüüsil ilmnes, et piirangute kehtestamise järgselt vähenes võrreldes piirangute-eelse perioodiga müokardi infarktiga haigete hospitaliseerimine 30 protsendi võrra (686 haiget enne ja 481 pärast). 

Brasiilia Joinville’i piirkonnas vähenes riigi insuldiregistri andmeil piirangute perioodil ühe kuu jooksul, võrreldes 2019. aasta sama perioodiga, isheemilise insuldiga — mil osa ajust jääb verevarustuseta — hospitaliseeritud haigete arv 36,4 protsendi võrra (12,9 haiget 100 000 elaniku kohta enne ja 8,3/100 000 pärast). Oluliselt ei vähenenud raske insuldiga patsientide ning teostatud trombolüüside ja trombektoomiate arv, kuid vähenes transitoorse isheemia — peaaju vereringe häire — ning kerge ja mõõduka raskusega insuldiga haigete arv. Kui 2019. aastal oli transitoorse isheemiaga hospitaliseerituid 2,28/100 000, siis piirangute ajal 0,51/100 000.

Analoogset langust levinud trombogeensete haigustega – müokardi infarkt ja isheemiline insult – haigete hospitaliseerimises on täheldatud paljudes maades. Selle põhjused pole selged ja neid on ilmselt mitmeid. Kuigi on kindlaks tehtud, et Covid-19 infektsioon põhjustab hüübimishäireid ja trombivalmidust, ei ilmne selle puhangu ajal südameinfarkti ja isheemilisse insulti haigestumise tõusu. Samas halvendab infarkti- ja insuldihaigete, eriti nende kergemate vormide hospitaliseerimise vähenemine Covid-19 puhangu ajal nende haiguste ennetust ja üldisi ravitulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles