KÖHA Kuidas tekib kopsuklamüdioos ja millised on sümptomid?

PM Tervis
Copy
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mida iseloomustab õhupuudus ja hingeldus.
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mida iseloomustab õhupuudus ja hingeldus. Foto: Shutterstock

Kopsuklamüdioos levib piiskadega nagu kõik piisknakkused ja kutsub esile hingamisteede haigusi alates bronhiidist kopsupõletikuni, selgitab Ida-Tallinna keskhaigla infektsioonikontrolli osakonna juhataja Aleksei Nelovkov.

Klamüüdiad on liik baktereid, mis on võimelised paljunema ainult inimorganismi rakkudes, nad on rakusisesed parasiidid, sest neil puuduvad vajalikud ensüümid eksisteerimaks rakkudest väljaspool.

Peaaegu pooltel elanikkonnast on kopsuklamüdioosi antikehi, mis tähendab, et ühel või teisel eluetapil on inimene sellega kokku puutunud ja raskemas või kergemas vormis haiguse läbi põdenud. Arvestatakse, et nakatumiseks peab olema haige inimesega pikemas kontaktis – tavaliselt nakatuvad pereliikmed või töökaaslased.

Millised on kopsuklamüdioosi sümptomid?

Esimesed sümptomid meenutavad bronhiiti, mis võib olla samuti viirusliku päritoluga: tekib kuiv köha, võib lisanduda palavik, mis on enamasti alla 37,5 °C. Progresseerumisel võib kujuneda hingamisraskus, kopsude röntgeniülesvõttele tekivad atüüpilisele kopsupõletikule spetsiifilised muutused. Kui haigust ei ravita, muutub köha krooniliseks ja kestab kuid.

Mis võib juhtuda, kui sümptomeid eirata?

Sümptomid ei taandu, haigus ja ärritusköha kestavad edasi ning progresseeruvad. Inimene võib nakatada teisi pereliikmeid või töökaaslasi. Mõnel tekib artriit ehk liigesepõletik, kirjeldatud on ka südamelihasepõletikku ehk müokardiiti, valudega südame piirkonnas ja rütmihäiretega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles