Psühholoog avaldab, mis aitab hoida lähedaste vaimset tervist

PM Tervis
Copy
Uuringute järgi parandab juba veerand tundi segamatut suhtlust lähedase inimesega vaimset tervist.
Uuringute järgi parandab juba veerand tundi segamatut suhtlust lähedase inimesega vaimset tervist. Foto: Shutterstock

Vaimse tervise eestseisja MTÜ Peaasjad kutsuvad 10. oktoobril toimuval üleilmsel vaimse tervise päeval kinkima oma lähedastele vähemalt 15 minutit jagamatut tähelepanu. Esmakordselt haaratakse päeva tähistamisse ka haridusasutused.

«Uuringute järgi parandab juba veerand tundi segamatut suhtlust lähedase inimesega vaimset tervist,» ütles Peaasi.ee tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa. «Koroonakriis on kuhjanud inimestele vaimseid pingeid ja kõige olulisem on lähikuudel teineteisele toetudes püsida vaimselt koos.»

Oktoobris kestva vaimse tervise kampaania «Püsime koos!» raames kutsutakse lasteaia- ja koolilapsi koos õpetajatega mõtlema, milliseid tegevusi tahaksid lapsed 15 minuti jooksul endale olulise inimesega koos teha. «Lapsed saavad joonistada ja kirjutada «piletile», mida nad tahaksid koos oma vanemate või vanavanematega teha. Mängimiseks küsitav 15 minutit on lapse arenguks ja turvatundeks väga vajalik,» lisas Oidermaa.

Kampaanias saavad osaleda ka vaimset tervist väärtustavad ettevõtted ja organisatsioonid. «Veedame suurema osa oma ärkvelolekuajast tööl, seepärast on olulised ka sealsed head suhted ja kolleegide vaheline tähelepanelikuks,» lisas Oidermaa. «Oleme töötanud ka organisatsioonides kasutamiseks välja materjalid, mis aitavad kaasa hea vaimse tervise hoidmisele.»

Lasteaedades, koolides ja ettevõttetes kasutamiseks loodud materjalid saab laadida alla www.peaasi.ee/pusime-koos. Materjalid on nii eesti kui ka vene keeles.

15 minuti jagamatu tähelepanu "Palun mängi minuga" pilet lasteaedadele.
15 minuti jagamatu tähelepanu "Palun mängi minuga" pilet lasteaedadele. Foto: Peaasi.ee

Vaimse tervise päev

  • Oktoober on rahvusvaheline vaimse tervise kuu ja 10. oktoobril tähistatakse üleilmselt vaimse tervise päeva.
  • Vaimse tervise päeva tähistatakse ka üle-Eestilise virtuaalse Vaimse Tervise messiga «Püsime koos!», kus kell 13.10 toimuvas töötoas jagavad koospüsimise nippe Peaasi.ee, Sotsiaalkindlustusameti ja Islandi spetsialistid organisatsioonist Geðhjálp — Icelandic Mental Health Alliance. Messi korraldab Vaimse tervise ja heaolu koalitsioon ja seda saab jälgida www.vatek.ee
  • Peaasi.ee tegeleb vaimse tervise edendamisega Eestis. Koostöös Eesti Psühhosotsiaalse Rehabilitatsiooni Ühinguga arendab Peaasi.ee välja vaimse tervise esmaabi koolituste formaati. Projekti «Elusid päästvad «Vaimse tervise esmaabi» koolitused kodanike teadlikkuse tõstmiseks igasse Eesti valda" rahastatakse Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) finantsmehhanismi Aktiivsete Kodanike Fondist (Active Citizens Fund, ACF). Aktiivsete Kodanike Fondi toetust vahendab Avatud Eesti Fond koostöös Vabaühenduste Liiduga.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles