Teadlased: uue vaktsiini väljatöötamine on aeganõudev protsess

PM Tervis
Copy
Koroonavaktsiini väljatöötamine. Foto on illustreeriv.
Koroonavaktsiini väljatöötamine. Foto on illustreeriv. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Kliiniliste uuringute faasis on kümneid koroonavaktsiini kandidaate, mille heakskiitmist oodatakse pikisilmi. Teadlased selgitavad, miks uut vaktsiini tuleb kaua oodata.

Tavapäraselt kulub vaktsiinide väljatöötamiseks, testimiseks ja heakskiitmiseks mitmeid aastaid. Näiteks mumpsivaktsiini väljatöötamine võttis neli aastat, lastehalvatusevastane vaktsiin seitse ja leetritevastane vaktsiin üheksa aastat. HIV-vastase vaktsiini valmimiseks andis USA terviseministeeriumi 1984. aastal lootust, et vaktsiin on valmis kahe aasta pärast. 36 aastat hiljem ootamine jätkub, vahendab Medical Daily.

Mitmed uue koroonavaktsiini arendajad on jõudnud kliiniliste uuringute viimasesse faasi, kus ravimkandidaati katsetatakse väga paljudel inimestel. Ravimiameti sõnul peab uuringu tegijal olema selleks piisavalt uuritavaid ning väljaõppe saanud tervishoiutöötajaid, kuna katsealuseid tuleb vaktsiini mõju suhtes jälgida mitu kuud või isegi aastat. Andmed tuleb seejärel koondada erinevatest uuringukeskustest ja analüüsida. Tavapäraselt liigutakse ravimiuuringutes järgmisse faasi alles siis, kui eelmise faasi tulemused on saanud ravimiameti heakskiidu.

Uue koroonaviiruse vaktsiini puhul on aga näha erisusi kliiniliste uuringute faaside läbimisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles