Apteekides on nädala jooksul gripivaktsiini saanud ligi 3000 inimest

PM Tervis
Copy
Ravimiameti andmetel on Eestisse toodud 153 000 doosi gripivaktsiini, mis on kogu hooajaks planeeritud kogus.
Ravimiameti andmetel on Eestisse toodud 153 000 doosi gripivaktsiini, mis on kogu hooajaks planeeritud kogus. Foto: Shutterstock

Eesti proviisorapteekide liidu tegevjuhi, proviisor Ly Rootslase sõnul on inimestel väga suur huvi vaktsineerimise vastu ja mõnes Tallinna apteegis on juba enamik aegu eelbroneeritud.

«Apteekides vaktsineerimine on olnud populaarne kõigil aastatel. Inimesed hindavad apteegis vaktsineerimise puhul kõrgelt mugavust, sest apteegid on pika lahtiolekuajaga ja asuvad ligipääsetavates kohtades. Sel aastal on inimeste kõrgendatud huvi kindlasti tingitud ka levivast Covid-19 viirusest ning soovitakse end igakülgselt kaitsta,» tõdes Rootslane.

Ravimiameti andmetel on Eestisse toodud 153 000 doosi gripivaktsiini, mis on kogu hooajaks planeeritud kogus. Eelmisel aastal vaktsineeriti Eestis terviseameti andmetel 132 000 inimest. Vaktsiinide koguseid planeeritakse juba varakevadel ja selleks, et saada soovitud kogus vaktsiini, tuleb esitada prognoosid õigeaegselt.

Gripivaktsiin on retseptiravim ja selle kasutamine saab toimuda ainult arsti ettekirjutusel. Inimene ise end vaktsineerida ei tohi. Eestis on võimalik end vaktsineerida perearsti juures, vaktsineerimiskabinettides ja kolmandat aastat ka apteekides. Apteekides viivad vaktsineerimist läbi tervishoiuteenuse osutajad, apteek pakub vaid ruume.

Eestis on gripi vastu vaktsineerimise tase tunduvalt väiksem, kui võiks olla lähtuvalt Maailma Terviseorganisatsiooni soovitustest – vaktsineeritud peaks olema 75 protsenti riskigrupist. Seetõttu peame muutma vaktsineerimise inimestele paremini kättesaadavaks. 

2018. aastal moodustasid apteegis vaktsineeritud umbes 10 protsenti kõigist gripi vastu vaktsineeritutest, kuu ajaga vaktsineeriti apteekides ligi 10 000 inimest. 2019. aastal vaktsineeriti Eestis gripi vastu kokku 134 109 inimest, nendest vaid kuu ajaga 14 000 apteegis (10,4 protsenti kõigist vaktsineeritutest). Kolmandiku apteegist vaktsineeritutest moodustasid eakad, kes on suur osa riskirühmast.  

Apteekides saab vaktsineerida kuni 15. novembrini või kuni vaktsiini jätkub kaheksas linnas ja kokku 30 apteegis – Tallinnas, Pärnus, Tartus, Rakveres, Jõhvis, Kuresaares, Võrus ja Narvas.

Lisainfo: www.vaktsineeriapteegis.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles