Rootsi uuring: tuntud ravimeetod võib leevendada Covid-19 sümptomeid

PM Tervis
Copy
Covid-19 rängalt haigete patsientide jaoks on oluline hapnikutaseme tõstmine veres.
Covid-19 rängalt haigete patsientide jaoks on oluline hapnikutaseme tõstmine veres. Foto: Mikhail Tereshchenko/Mikhail Tereshchenko/TASS/Scanpix

Rootsi uuring viitab veel ühele võimalikule Covid-19 ravikandidaadile — sissehingatav lämmastikoksiid (NO). Selle võimalikku mõju on uuritud laboritingimustes, aga teadlased ütlevad, et sissehingataval lämmastikoksiidil on Covid-19 vastane potentsiaal.

«Kuni toimiva vaktsiini saamiseni loodame, et lämmastikoksiidi sissehingamine võib olla tõhus ravivorm,» ütles uuringu juhtivautor Åke Lundkvist, Uppsala ülikooli meditsiinilise biokeemia ja mikrobioloogia osakonna professor. «Ravi alustamise annustel ja ajastusel on tõenäoliselt oluline osa tulemuses ning nüüd tuleb neid võimalikult kiiresti uurida.»

Lämmastikoksiid laiendab kitsenenud veresooni, parandades seeläbi elundite vereringet. Väikestes annustes vähendab gaasi sissehingamine põletikku ja parandab hapnikuga varustatust ägeda hingamispuudulikkusega inimeste kopsudes, mis on Covid-19 haigusega kaasnev tavaline komplikatsioon.

Tegu pole uudse raviga. 1999. aastal lubas USA toidu- ja ravimiamet kriitilise hingamispuudulikkusega enneaegselt sündinud imikute elustamiseks kasutada sissehingatavat lämmastikoksiidi. Uuringud hoiatavad siiski, et komplikatsioonide vältimiseks on olulised väikesed annused, korrektne protokoll ja range järelevalve.

Uppsala ülikooli viimane uuring toetub varasemale SARS-CoV uuringule, mis teostati 2003. aastal esimese koroonaviiruse puhangu tõttu. Mõlemas uuringus ilmnes, et viirused ei paljunenud ja lämmastikoksiidil oli viirusevastane toime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles