Uus uuring tõi välja seose aspiriini ja Covid-19 kulu vahel

PM Tervis
Copy
Aspiriini saanute intensiivravi vajadus oli madalam.
Aspiriini saanute intensiivravi vajadus oli madalam. Foto: Valentin Bianchi/AP/Scanpix

Aspiriini kasutatakse laialdaselt südame-veresoonkonnahaiguste sekundaarseks ennetuseks. Tõestatud on, et Covid-19 raskes seisus haigetel on suurenenud trombide tekke oht, ummistuvad ka kopsude väikesed veresooned, kujuneb hapnikupuudus veres ja kopsude kunstliku ventilatsioon vajadus, kirjutab Eesti Arst.

USA Marylandi ülikooli teadlaste uuringus ilmnes, et Covid-19 patsientide ravi aspiriiniga väikestes doosides (75–150 mg) seitsme päeva jooksul enne hospitaliseerimist või hospitaliseerimisjärgse esimese 24 tunni jooksul vähendas kopsude kunstliku ventilatsiooni vajadust, intensiivravi osakonda paigutamise vajadust ning suremust haiglas võrreldes patsientidega, keda ei ravitud aspiriiniga.

Vaatluse all oli 412 Covid-19 patsienti. Neist 98 (23,7 protsenti) raviti aspiriiniga, ülejäänud 314 aspiriini ei saanud. Kopsude kunstlikku ventilatsiooni vajas 35,7 protsenti aspiriinigrupi patsientidest ning 48,4 protsenti aspiriiniga mitte ravitutest, intensiivravi osakonda paigutati 38,8 protsenti aspiriinigrupi patsientidest ja 51,0 protsenti patsientidest, keda ei ravitud aspiriiniga. Haiglasisese surma risk oli aspiriinigrupi patsientidel oluliselt väiksem.

Autorid tunnistavad, et tegu on piiratud osavõtjate arvuga vaatlusuuringuga ja lõplikke järeldusi aspiriini Covid-19 kulgu leevendavast mõjust selle põhjal veel teha ei saa. Kindlasti on vajalikud edasised uuringud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles