Teadlased meestele: mobiiltelefon püksitaskus teeb nõrgaks ja viljatuks (1)

PM Tervis
Copy
Terviseamet saadab lähikontaktsetele teavitava sõnumi
Terviseamet saadab lähikontaktsetele teavitava sõnumi Foto: Shutterstock

Viimase kümne aasta jooksul tehtud teadustöödes on uuritud mobiiltelefonist lähtuva elektromagnetkiirguse mõju tervisele ning leitud seos madalama spermatosoidide kvaliteediga.

Mobiiltelefonid kiirgavad raadiosageduslikke elektromagnetlaineid, millel on tuvastatud negatiivne mõju tervisele. Raadiolaineid on seostatud unehäirete, peavalude, kõrgenenud vererõhu, DNA kahjustuste ja keskendumisraskustega, vahendab Medical Daily.

Exeteri Ülikooli teadlased tegid ülevaate kümnest uuringust, milles käsitleti püksitaskus hoitavast mobiiltelefonist lähtuva magnetvälja mõju reproduktiivorganitele. Uuringutulemustest leiti, et raadiolainetel oli sperma kvaliteeti halvendav toime. Eriti avaldus see meeste puhul, kellel juba oli eelnevalt probleeme viljakusega.

Ajakirjas Cental European Journal of Urology avaldatud uuringus võeti tervetelt noortelt meestelt spermaproovid ning hinnati magnetvälja mõju spermatosoidide DNA-le ja liikuvusele. Tulemused näitasid, et proovid, mida hoiti viie tunni jooksul mobiiltelefoni läheduses sisaldasid märkimisväärselt vähem liikuvaid spermatosoide, lisaks oli tekkinud muudatusi nende DNA-s.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles