Klapiga kaitsemask: tõhus kaitse kandjale, võimalik viiruse levitaja teistele

PM Tervis
Copy
Viirusnakkuse leviku tingimustes ei ole põhjendatud väljahingamisklappidega maskid ega respiraatorid, kuna need ei takista Covid-19 levikut.
Viirusnakkuse leviku tingimustes ei ole põhjendatud väljahingamisklappidega maskid ega respiraatorid, kuna need ei takista Covid-19 levikut. Foto: Shutterstock

Klapiga mask ei takista väljahingamisel, köhimisel ega aevastamisel lendlevate viiruseosakeste levikut ühelt inimeselt teisele.

Valitsuse edastatud maskikandmise suunis näeb ette maski kandmist ühistranspordis ja rahvarohketes siseruumides. Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles «Aktuaalses kaameras», et valitsus ei pannud paika, milliseid maske inimesed kandma peaksid, vältimaks inimestele üle jõu käiva rahalise lisakohustuse tekitamist.

Terviseameti sõnul võib maski osta apteegist või poest, ühekordse või korduvkasutatava, ja maski võib ise teha. Viimane ei ole samaväärne meditsiinilise maskiga, aga tavaolukorras kaitseb siiski piisavalt. Oluline on meeles pidada, et maski kandmine pidurdab viiruse levikut ainult kombineeritult regulaarse kätepesu ja kaaskodanikega vähemalt kahemeetrise distantsi hoidmisega. Need, kes tunnevad end halvast, ei tohi väljaspool kodu liikuda ka maskiga.

USA nakkushaiguste tõrje ja ennetamise keskus (CDC) on väljastanud pildimaterjaliga juhendi maski kandmise kohta. Igapäevaseks kasutamiseks soovitatakse kahe või enamakihilist korduvkasutatavat maski, mis katab täielikult nina ja suu ning ei jäta põskedele ega ninajuurele niiöelda õhuauke. Viirusnakkuse leviku tingimustes ei ole põhjendatud väljahingamisklappidega maskid ega respiraatorid, kuna need ei takista Covid-19 levikut. Kui maskikandja on viirusega nakatunud, siis liiguvad väljahingatava õhuga klapist välja ka viirusosakesed, tekitades teistele inimestele nakkusohu. 

Näide õhuvoolu dünaamikast N95/ FFP2 kaitsemaski kandmisel väljahingamisklapiga (vasakul) ja klapita maski puhul (keskel).
Näide õhuvoolu dünaamikast N95/ FFP2 kaitsemaski kandmisel väljahingamisklapiga (vasakul) ja klapita maski puhul (keskel). Foto: Matthew Staymates/NIST/SWNS.COM/Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles