Teadlased juhivad tähelepanu varju jäänud koroonasümptomile

PM Tervis
Copy
Kõhuvaevuste all kannatavatele koroonahaigetele tehtud ultraheliuuringute leidude hulgast tulid esile soole perforatsioon ehk soolemulgustus ja soole põletikuline seisund.
Kõhuvaevuste all kannatavatele koroonahaigetele tehtud ultraheliuuringute leidude hulgast tulid esile soole perforatsioon ehk soolemulgustus ja soole põletikuline seisund. Foto: Shutterstock

Koroonaviirus võib lisaks hingamiselunditele mõjutada paljusid organeid. Koroonahaigel võib enne teisi sümptomeid tekkida kõhulahtisus ja oksendamine või ultraheliuuringul ilmneda soolemulgustus.

Uurimusrühm analüüsis 36 teadusartiklit, mis käsitlesid koroonapatsientidel avaldunud seedeelundite probleeme, vahendab Medical News Today.

Uuringutulemuste põhjal jõudsid teadlased kahe järelduseni. Seedetrakti sümptomid on koroonatõve oluliseks tunnuseks ja võivad esineda muude tuntumate sümptomite puudumisel. Teadlased tegid metaanalüüsi, mis hõlmas enam kui 4200 inimest, ja leidsid, et ligi 18 protsendil koroonapatsientidest ilmnesid probleemid seedeorganites. Uurimuses, mis käsitles 1141 koroonapatsienti, märgiti 16 protsendil ainsate sümptomitena seedeelundkonnahäired.

Lisaks tuvastasid teadlased märke, millele peaks ultraheliuuringut tegev radioloog tähelepanu pöörama, kuna arstid on teatanud Covid-19 juhuslikust tuvastamisest paljudel seedetraktihäiretega arsti poole pöördunud inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles