Uuring: Eesti noormehed on pikkuselt maailmas kolmandal kohal (1)

PM Tervis
Copy
Valik uuringutulemusi: 19-aastane poiss Laosest on sama pikk (162,8 cm) kui 13-aastane Hollandis elav noormees. 19-aastane tütarlaps, kes elab Guatemalas või Nepaalis, on keskmiselt sama pikk (152 cm) kui 11-aastane Hollandi tüdruk. 19-aastaste Eesti tüdrukute keskmine pikkus on 168,8 cm ja poistel 183,1 cm.
Valik uuringutulemusi: 19-aastane poiss Laosest on sama pikk (162,8 cm) kui 13-aastane Hollandis elav noormees. 19-aastane tütarlaps, kes elab Guatemalas või Nepaalis, on keskmiselt sama pikk (152 cm) kui 11-aastane Hollandi tüdruk. 19-aastaste Eesti tüdrukute keskmine pikkus on 168,8 cm ja poistel 183,1 cm. Foto: Shutterstock

Kõige pikemad 19-aastased poisid elavad Hollandis ja kõige lühemad Ida-Timoris. Samavanused Eesti noormehed on pikkuse poolest maailmas kolmandal kohal, vahendab Novaator.

Ajakirjas The Lancet avaldatud uuringust selgub, et kõige pikemad 19-aastased noored elavad Kirde ja Kesk-Euroopas, kõige lühemad aga Kagu-Aasias, Ladina-Ameerikas ja Ida-Aafrikas.   

Teadlaste sõnul peegeldavad laste ja noorte pikkus ja kehakaal toiduainete kättesaadavust ja elukeskkonda – vastavalt sellele võib maailma eri piirkondades kasvueas olevate noorte inimeste keskmine pikkus erineda lausa 20 sentimeetri võrra.

Uuringu valmimisele aitasid kaasa ka mitmed Eesti teadlased ja spetsialistid. «Arvatakse, et DNA mõju on umbes 80 protsenti; seega ei ole meil endil väga palju võimalusi kasvamist mõjutada, kuid teatud osa laste kasvamisel on tervislikul – mitmekülgsel ja tasakaalustatud – toitumisel kindlasti,» selgitas Tervise arengu instituudi toitumisuuringute osakonna juhataja Eha Nurk geneetika ja toitumise rollist rääkides.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles