Uus eneseabiprogramm «Selge» aitab öelda ei alkoholile

PM Tervis
Copy
Balti majapidamiste kulutused alkoholile on Euroopa Liidu suurimad.
Balti majapidamiste kulutused alkoholile on Euroopa Liidu suurimad. Foto: Shutterstock

Uus eneseabiprogramm «Selge» aitab alkoholiga sina peal olevatel inimestel enda alkoholikäitumist jälgida, vähendada tarbitavaid koguseid ja suurendada alkoholivabade päevade arvu.

Eneseabiprogramm tugineb tõenduspõhistel teraapiameetoditel ja on mõeldud iseseisvaks kasutamiseks kõigile, kes soovivad oma alkoholitarvitamise harjumust muuta – tarvitada alkoholi vähem või üldse lõpetada.

Internetipõhine tasuta programm, mis on täiesti anonüümne ning kättesaadav inimesele sobival hetkel, võimaldab tuge saada ka neil, kes soovivad oma alkoholiprobleemides abi saada, kuid pole valmis sellest teiste inimeste ega spetsialistidega rääkima. Programm on veebiaadressil selge.alkoinfo.ee kasutamiseks nii eesti kui vene keeles. 

«Selge» koosneb kümnest moodulist, mis sisaldavad harjutusi ja toimetuleku nippe alkoholitarvitamise vähendamiseks kaheksa nädala jooksul. Toetav kasutuskeskkond võimaldab seada endale eesmärke, võrrelda neid hiljem tegelikkusega, pidada alkoholitarvitamise päevikut ning kirjutada üles enda kogemusi ja tõhusamaid käitumistavasid.

Tervise Arengu Instituut (TAI) kohandas rahvusvahelise programmi Eesti oludele vastavaks ning tegi ka sarnaselt teiste riikidega mõju-uuringu. Tulemused kinnitasid, et programm aitas vähendada tarvitatavaid alkoholikoguseid ning suurendada alkoholivabade päevade arvu. Uuringu ajal programmiga liitunutest 87 protsenti olid rahul otsusega programmi kasutada.

«Julgustame programmiga liituma kõiki inimesi, kes tarvitavad alkoholi – olgu siis tähistamiseks, lõõgastuseks või lohutuseks, hoolimata tarvitatavatest kogustest,» ütles TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel. «Programm aitab liikuda vastavalt enda seatud eesmärkidele selgema elu suunas,» lisas ta.

Programmi on välja töötanud Maailma Terviseorganisatsioon ja Swiss Institute for Addiction and Health Research. See on «Take Care of You» nime all kasutusel Hollandis, Kanadas, Saksamaal, Šveitsis ja Austrias. Eneseabiprogrammi «Selge» rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmist «Kainem ja tervem Eesti».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles