Sünnitusmajad on enneaegse sünni päeva puhul sirelilillas valgusrüüs

PM Tervis
Copy
Rahvusvahelise päeva tunnusvärv on sirelililla, mis sümboliseerib õrnust ja erakordsust. Pidil Pelgulinna sünnitusmaja.
Rahvusvahelise päeva tunnusvärv on sirelililla, mis sümboliseerib õrnust ja erakordsust. Pidil Pelgulinna sünnitusmaja. Foto: Lääne-Tallinna keskhaigla

Enneaegselt ehk enne 37. rasedusnädalat sündinud lastele ja nende peredele pühendatud päev kannab tänavu sõnumit «Üheskoos liiga vara sündinud laste tuleviku heaks», mis rõhutab tervishoiutöötajate ja perekonna koostöö olulisust enneaegsete laste tervenemises ja arengus.

Pelgulinna sünnitusmaja vastsündinute osakonna juhataja dr Pille Saik selgitas, et mida lühemat aega on beebi jõudnud ema kõhus kasvada, seda rohkem vajab ta pärast sündi meditsiinilist tuge ja jälgimist. Meditsiinipersonali ja aparatuuri kõrval on äärmiselt tähtis roll ka perekonnal, kes saab vastsündinule pakkuda hädavajalikku lähedust ja hoolt. Pelgulinna sünnitusmajas näeb igal aastal ilmavalgust 3200–3500 last, neist 170–200 on enneaegsed, kes veedavad oma esimesed elupäevad, nädalad või kuud haiglas.

«Tänu vastsündinute intensiivravi perepalatitele, saame võimaldada lapsevanematel olla oma ravi vajava beebiga ööpäevaringselt koos. Samal ajal on palat varustatud kõikide vajalike seadmetega, et toetada ja jälgida beebi elutähtsaid funktsioone ja arengut,» tõi Saik näite perekesksest lähenemisest vastsündinute ravis.

Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) neonatoloogia osakonna juhataja dr Pille Andressoni sõnul tagab sünnitusmaja igale lapsele võrdsed võimalused juba elu esimesest hetkest, ka siis kui laps sünnib siia ilma liiga vara. ITK sünnitusmajas sünnib aastas ligikaudu 4000 last, kellest üle 300 on enneaegsed. «Tänapäevased meditsiinilised võimalused ja parimad praktikad aitavad luua nendele lastele tugeva aluse täisväärtuslikuks eluks,» ütles Andresson sünnitusmaja perekeskset intensiivravi väärtustades.

Koroonaviiruse leviku takistamiseks kehtivad sünnitusmajades ajutised piirangud, kuid haiglad püüavad leida kõigi intensiivravi perepalatis viibivate enneaegsete jaoks antud olukorras parimaid lahendusi, samal ajal nakkusohtu unustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles